2/021 Barraca del Sot del Fontanet



B142Portada Pequea



A TOCAR DE LES MARINES

 
 
 
INTRODUCCIÓ

Grossa barraca de vinya als quatre vents i amb l'entrada completament descentrada. Si no hagués estat pels mapes del sr. Ballestar, avui potser encara no l'hauríem trobada. I no és per la distància - és a vint metres dins un bosc a tocar de la urbanització de Les Marines- , sinó pel fet que el bosc és força espès i en fort pendís.
Al segle XIX el Sot del Fontanet ja pertanyia a la casa de Les Oliveres, i l'any 1854 el bracer d'aquesta barraca probablement fos el Miquel Torras àlies Nofre, que vivia al no. 13 del carrer Baix de Creu de Pedra. El Miquel també cultivava a parceria un tros a La Serra.
 
 

 

SITUACIÓ

Si de la Vall d'Horta pugem la pista a la nostra esquerra, la que arrenca dels primers contenidors que trobarem abans d'arribar al Rossinyol, passarem prop del xalet de cal Garriga (i també - si ens hi fixem bé- prop d'una barraca en ruïnes) i ens enfilarem a la urbanització de Les Marines. Abans de tocar asfalt, prendrem una pista a la nostra dreta que ressegueix els patis dels xalets situats al límit amb el parc natural. Quan haurem passat la darrera casa de la urbanització, seguirem uns metres amunt fins que aviat trobarem un petit estrat rocós a la nostra dreta, damunt del qual trobarem fites que s'endinsen al bosc. Ja de baixada i en uns vint metres, trobarem l'esquena de la barraca de vinya.
Si per comptes de pujar per la pista de can Garriga ho fem pel corriol que s'enfila prop de la torrentada, anirem a parar més directes a la darrera casa i, de passada, haurem passat a frec d'una barraca en runes.
 



 

 

DESCRIPCIÓ
 

Grossa barraca amb l'entrada descentrada i amb els contraforts bastant malmesos, en especial la paret sud. La part superior de la cara frontal també havia perdut força pedra, mentre que la paret nord es conservava molt intacte i amb falgueres colonitzant les juntes. També la molsa encatifava la paret est, que només havia perdut un parell de filades. A l'interior destaca una gran pedra allargassada, a la part alta de la paret, contradint el principi general que recomana situar les pedres grans a la part baixa de la barraca. En general,  un bosc espès havia voltat - i amagat- tota la construcció, tot i que va respectar-ne la integritat. 

 

 

 

 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 2 muntants i 6 Filades fins la tapadora
Altura barraca (h) - 2,14m
Amplada barraca (a) - 2,02m
Llargada barraca (ll) - 1,59m
Altura porta (ph) - 1,02m
Amplada porta (ap) - 0,55m
Amplada muntant (am) - 0,74m
Orientació porta - N285 (W-N)
Situació-  Situada a mig coster.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- pedrís interior.
GPS - sí
Mapa Ballestar- sí
Estat - Restaurada (R). En tres sessions, durant els mesos d'agost i setembre de 2022.
Data - 25-5-2010
 

 
 

CODI BARRACA
 
 
Conca de la Vall d'Horta  2 / 021
 
Numeració absoluta - 142
                     
 

 


CROQUIS


B142CROQUIS Pequea
 
 
 
 




CANVIS
 


 "Els canvis legislatius van ser imparables: el 1834 es va despatrimonialitzar l'aigua, tant a efectes agraris com energètics; el 1835 començà la desamortització eclesiàstica, la desvinculació dels patrimonis nobiliaris i l'abolició del règim senyorial; entre 1836 i 1837 se suprimiren els gremis i s'aprovà el lliure exercici de la indústria i el comerç; després va venir l'abolició dels delmes i, finalment, la supressió de les duanes internes. L'Antic Règim s'havia anat desmuntant peça a peça. A més, ara, la Revolució Industrial comença a llençar al mercat teixits de tota mena, abundants i a preus més baixos"


HISTÒRIA DEL GUST / Menjar i vestir al llarg dels temps. SANTACANA, Joan. LLONCH, Nayra. Rafel Dalmau Editor, 2019
 
 
 
 
 
 
 

 
 

GALERIA D'IMATGES


                                                                                       TAPADORA SIMPLE

B142 tapadoraSimple Pequea

                                                                         ADOBANT LA PARET SUD


B142paretSudFase01 Pequea
 

                                                                PRESENTANT EL CARAMULL QUE HA
                                                            D'ATRAURE EL RECORD DE LES BRUIXES


 
B142Fase04Caramull Pequea



LA PADRINA DE LA BARRACA  PLANTA ELS PRIMERS LLIRIS



B142padrinaLliris Pequea 
 
                                 
 




 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/pla