4/017 Barraca de la Font de Sant Miquel

 
B311 portada Pequeo


UNA BARRACA AMB ASPECTE DE DOLMEN

 
 
INTRODUCCIÓ

Tot i trobar-se a pocs metres de la pista que de la font de cal Llogari va a l'ermita de Sant Feliu de Vallcàrcara i l'Ermengol, aquesta barraca passà desaparcebuda de l'estudiós Jesus Ballestar, probablement perquè estava completament aterrada, i és petitona.
Un cop desbrossada, la barraca semblava adobada a partir d'un parell de blocs grossos, llur disposició recordava vagament la d'un dolmen. La barraca es situa sobre el mateix carener on neix la font de Sant Miquel, lloc que es delata per la presència de plataners agrupats, més avall de la barraca. El carener també és la divisòria entre les propietats de l'Ermengol i Vilatersana.

 
 


SITUACIÓ

Prenent la pista del Galí, prendrem el primer trencall a la nostra dreta fins arribar-nos i passar de llarg la font de cal Llogari. Després d'una forta pujada passarem pel costat de la barraca restaurada dels Muntants. Seguirem un tram força planer i creuarem de baixada el torrent de la font de Sant Miquel. La pista creua el carener i abans d'arribar a una forta baixada, trobarem la barraca a la nostra esquerra. Des de la barraca de la font de Sant Miquel es veu perfectament la també restaurada barraca de l'Escolopendra.
 
 

DESCRIPCIÓ
 
 
Petita barraca carenera als quatre vents que fou restaurada pel Grup Ballestar en una sola jornada, el 29-2-2020, poc abans de l'esclat de la pandèmia del Covid-19. És possible que la situació de la barraca -propera a la pista- fos la causa que maquinària pesant l'aterrés: sembla que el lloc fou triat per poder-hi fer un canvi de sentit.
Al volt de la barraca - sembla enterrada- hom hi troba molta terra i poca pedra, la justa per poder-la tancar amb tan sols dues filades per damunt la llinda. Com a  jàssera es va fer servir una llosa plana i prima, la única pedra disponible per a la tasca, per la qual cosa es va crear un finestró de descàrrega al damunt.
Per la tarda una patrulla de l'ADF local El Pinyó va passar casualment pel lloc, i va ajudar a situar la grossa pedra tapadora al capdamunt de la barraca de vinya, amb la qual cosa l'estructura principal de la construcció va quedar completada el mateix dia. Amb els padrins de la barraca es va fer la muntanya de terra i es van plantar els lliris.
Fins que no s'aconsegueixi retirar bona part de la terra acumulada al lloc -especialment a l'entrada- serà difícil que l'aigua de les pluges no s'escoli per la porta, sovint entollant l'interior.
 

 



CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 2F
Altura barraca (h) - 1,20m
Amplada barraca (a) - 1,20m
Llargada barraca (ll) - 1,64m
Altura porta (ph) - 1,73m
Amplada porta (ap) - 0,46m
Amplada muntant (am) - 0,63m
Orientació porta - N230 (S-W)
Situació- Solei, propera a la pista.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- finestra de descàrrega., pot de registre.
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Restaurada (R) en una sola jornada, el 29-2-20 i apadrinada el mes de juny del mateix any.
Data - 15-3-2022
 

 
 

CODI BARRACA
 
 
Conca de l'Ermengol 4 / 017
Numeració absoluta - 311
                     
 


CROQUIS


B311 CROQUIS Pequeo

 
 
 

 
 
 
 
 
 mestres de cases Pequeo
 
 
 
 
 
 

 
 


GALERIA D'IMATGES


                                           LA BARRACA ATERRADA

B311 origi1 Pequeo
                                                                                                                                                                                                                                          CENDRES

B311 cendres Pequeo 
 
                                                                                                                                                                                                        SEMPREVIVA

B311 farigola Pequeo                                                                                                                                                                                                              LA PADRINA DE LA BARRACA

B311 padrina Pequeo



ENLLAÇOS


Itinerari 13. Marató de Barraques i Casucs 1.2