4/003 Barraca del Coll de la Descàrrega 1.2

B93Portada02

 


UNA VOLTA ADMIRABLE


INTRODUCCIÓ


Barraca situada a l'estrep nordoest del terme de Sant Llorenç Savall, en terres de la casa del Galí, i pròxima al Coll de la Descàrrega, límit amb Granera. Curiosament és de les poques barraques senceres del sector que no té la característica llinda dreta. Entre el febrer i i l'abril de 2022 ha estat completament restaurada i amb l'accés obert i fitat des de la pista, juntament amb la resta de construccions que formen l'isolat poblat de barraques del Sot del Galí.

 SITUACIÓ
 
Tant si es puja de la casa del Galí com si es fa el camí de baixada venint del Coll de la Descàrrega, la barraca és prop de l'inici de la pista que del coll de la Descàrrega passa pel Sot del Galí i continua pel vessant hidrogràfic dret del torrent del Galí. Fent el trajecte de baixada la barraca és a mig aire entre la pista i la llera del torrent, en el punt que la pista és travessada per un primer xaragall.  El 2022 s'hi ha desbrossat un corriol prop del xaragall i s'ha fitat des de la pista.

 DESCRIPCIÓ
 
Es tracta d'una barraca de dimensions força regulars, gairebé 1,80 metres en totes direccions. Destaca el gros bloc de la paret de l'entrada però per damunt de tot cal destacar la meravellosa construcció de la volta seguint la forma d'una escala de cargol fins assolir la tapadora. Vam trobar la barraca completament assetjada de roldors, fet que tot i que la barraca es trobava sencera, li havia fet perdre bona part dels paraments exteriors.

 


 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) amb un muntant.
Altura barraca (h) - 1,82m
Amplada barraca (a) - 1,83m
Llargada barraca (ll) - 1,90m
Altura porta (ph) - 1,00m
Amplada porta (ap) - 0,60m
Amplada muntant (am) - 0,60m
Orientació porta - Est
Situació- Solei, propera a la pista, a una cinglera i propera a un xaragall.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- sutge, pedrís interior. Tancament de la volta amb escala de cargol.
GPS - sí
Mapa Ballestar- sí
Estat - Restaurada (R) En sis jornades, entre febrer-abril de 2022
Data - 20-6-10


 

CODI BARRACA
 
 
Conca del Galí 4/003
 
Numeració absoluta - 93

 

 

 
CROQUIS

b93 croquis large
 
 

 


Apenas hay un palmo de tierra que no esté cultivado
 
 
La causa de la destrucción lastimosa de los Montes que se experimenta en este corregimiento, se atribuye al exceso de plantación de viñas, asegurándose que en el término de su capital apenas hay un palmo de tierra que no esté cultivado y ocupado con viñas de modo que se cogen anualmente en su territorio de lengua y media de extensión más de 50.000 cargas de vino (...) Desde Calders a Calaf y desde Monistrol de Montserrat hasta Balsareny que hai seis leguas de distancia, son todas montañas cultivadas de viñas, y en los parages en que no las hay, se hallan pinos que sirven para maderas de casas (J. Caresmar 1780).
  
GALERIA D'IMATGES
 
ABANS I DESPRÉS, ROLDORS

b93 18 small

 
b93 11 frontal neta

TAPADORA

b93 20 sostre netl


b93 tapadora

PEDRÍS


b93 1 pedrs int

LLINDA I ESCALA DE CARGOL


b93 4 small

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.