1/011 Barraca del Llorenç Busqueta 1.3


B444 portada Small


TOTA PEDRA S'APROFITA

 
 
INTRODUCCIÓ


Aquesta barraca doble surt d'allò més convencional: es tracta de l'aprofitament de la concavitat deixada per un enorme bloc de conglomerat caigut de les cingleres de La Morella. Tot i que les dues estances comuniquen, el disseny fou imposat per la pròpia forma del bloc.
Bo i estant la zona infestada d'arítjols, vam perseverar a buscar una barraca entre els nombrosos marges de vinya que l'envolten, i al final ho vam aconseguir. Inicialment vam creure que podia tractar-se del refugi emprat pels germans Valls de cal Marit, a les acaballes de la Guerra Civil. Avui som del parer que el 1833 aquesta barraca fou arranjada per en Llorenç Busqueta, àlies 'bosquet' i casat amb la Madrona Cadafalc. Ambdós vivien al carrer Nou no. 13 i llur tros de vinya limitava amb la Barraca del Daví, que podria haver estat d'en Magí Oliver.

 


SITUACIÓ
 
Gens fàcil. Partint de la casa del Daví, a la Vall de Mur, caldrà seguir la pista que puja al Coll Gavatx. Nosaltres sortirem del camí aviat, seguint el trencall a la nostra esquerra que davalla cap una torrentera i després la remunta per deixar-nos als camps d'ametllers del Daví. Per damunt d'aquests camps, uns dos marges per sobre dels camps,  transcorre un corriol perdut que seguirem a la nostra esquerra fins a trobar un xaragall. Pujarem el xaragall per trobar la restaurada barraca del Daví, i seguirem amunt fins que trobarem el rocater que hi ha just a sobre de la barraca, i el seguirem  cap a la nostra esquerra. Travessarem el xaragall i remuntarem una franja de bosc fins a trobar-nos un altre rocater que seguirem davallant i seguint les fites. Bo i planejant acabarem per trobar el rastre d'un traçat obert recentment que s'enfila pel matollar cap al peu de La Morella. Nosaltres no el seguirem amunt sinó avall, però no el seguirem sencer (ens duria al peu del torrent del Daví, prop de l'alzina de La Morella) sinó que el deixarem sortint per la nostra dreta reseguint el fil d'un resalt pelat que hi ha just abans de baixar al torrent. El seguirem i trencarem a la nostra dreta fins a trobar una feixa que si la seguim amunt, ens portarà a la barraca balmada. Podeu tornar per l'Alzina de la Morella i la font del Daví.

 

DESCRIPCIÓ

Un enorme bloc de conglomerat deixa espai per a dues estances de formes irregulars a les quals s'han afegit parets de pedra seca pel tancament de l'entrada o bé per a un parament lateral. A uns dos metres de les entrades, les dues estances comuniquen entre si per una obertura natural que fa el mateix bloc. La primera obertura és completament natural a la roca, i la segona té un tancament en pedra seca que entrunca amb una mena de galeria que pujant en rampa, té una finestra lateral i una part final que s'obre a l'exterior, talment com ho faria un avencó.


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- Margera Terrera (MT)
 
Estança 1
 
Altura barraca (h) - 1,10m
Amplada barraca (a) - 2,22m
Llargada barraca (ll) - 5,20m
Altura porta (ph) - 1,37m
Amplada porta (ap) - 1,03m
Amplada muntant (am) - 0,40m
Orientació porta - N102 (E-S)
 
Estança 2

Altura barraca (h) - 1,40m
Amplada barraca (a) - 3,53m
Llargada barraca (ll) - 2,20m
Altura porta (ph) - 1,25m
Amplada porta (ap) - 0,67m
Amplada muntant (am) - - (roca mare)

 Situació- Solei
Llinda- -
Tapadora - -
Objectes- sutge.
GPS - si
Mapa Ballestar- no
Estat - Excel·lent (E). Caldria mantenir el tram final d'accés
Data - 5-6-2017

 

 
CODI BARRACA
 
Conca de la Vall de Mur 01 /011
Numeració absoluta - 444                  
 


CROQUIS

B444 CROQUISB Small
 
 
 

 
 
LA NAVALLA DEL PRES


Procederá V. á practicar dentro de la cárcel de esa villa por si se encuentra una navaja de oja ancha que Bartolomé Subirá que en 19 de octubre último en aquella parece la enterró al pié del lienzo de pared de la derecha conforme se entra en la propia cárcel poco profundamente y cubriendo el suelo con paja.
Del resultado de sus averiguaciones me dará V. pronto aviso á los efectos de justicia.
Juzgado de 1a Instancia de Tarrasa, 28-11-1869

Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 


GALERIA D'IMATGES


                                                                                       ESTANÇA 1


B444 boca2 Small

 
 ESTANÇA 2


B444 boca1 Small
 

 EL FORAT AL FONS A MÀ DRETA


B444 bocasup Small

SUTGE


B444 sutge Small


 
 
 
 {play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.