2/023 Barraca de Les Marines



B464 portada Pequeo


AIXOPLUC GAIREBÉ NATURAL

 
 
 
INTRODUCCIÓ

Una de les acepcions del terme Marines fa referència a una terra inculta generalment poblada de mates i arbusts. Sabem que la urbanització de Les Marines, iniciada l'any 1975 per l'empresa ORBASA, va aterrar - com a mínim - la barraca d'obra del Pau Agell i Puigmartí - propietari de les terres -  bastida a finals del s.XVIII. Ens consta que algun propietari en conserva la llinda gravada i que la té integrada en  alguna de les parets del xalet.
Aquesta barraca es pot dir que ara com ara és l'únic vestigi que queda de la vinya, on ens consta que a finals del segle XIX encara hi treballaven 2 pagesos: Josep Valls i Valls de cal Co de plaça, i  Josep Rovira i Armengol, de cal Bolets de plaça.



 
 

 

SITUACIÓ

Del carrer del Daví seguirem la pista tancada amb cadenat que porta fins al Puig Rodó. A la cruïlla del Coll de Palomeres triarem el ramal esquerre en direcció al mencionat puig. En poc metres sortirem per la nostra esquerra i en perpendicular baixarem el vessant obac,  fins a trobar la barraca-amagatall. S'hi han deixat fites a intervals regulars.

 

 

 

DESCRIPCIÓ

Barraca Terrera margera que aprofita un petit abalmament natural amb una mínima intervenció humana. Per la incomoditat de la cavitat i per la orientació nord del vessant es pot ben asegurar que la barraca només podia tenir ús en cas d'una tempesta.

 

 


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- MT (Margera Terrera)
Altura barraca (h) - 0,64m
Amplada barraca (a) - 1,63m
Llargada barraca (ll) - 2,10m
Altura porta (ph) - 0,56m
Amplada porta (ap) - 0,50m
Amplada muntant (am) - 0,46m
Orientació porta - N72 (N-E)
Situació- Obaga
Llinda- -
Tapadora - -
Objectes- -
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Bo (B).
Data - 22-7-2018
 

 
 

CODI BARRACA
 
 
Conca de Les Marines - 2/023
 
Numeració absoluta - 464
                     
 

 


CROQUIS


B464 CROQUIS Mediana
 
 
 
 

 
 
 
1967, ELS TELERS DONEN MÉS


 A Sant LLorenç Savall hi ha també, conreus. Unes 3671 hectàries, gran part dedicades a vinyes que produeixen un vi respectable. Però cada vegada són menys perquè els telers donen més que no pas els raïms. Hi ha 76 hectàries improductives. Xifra insignificant i avui encara minvada perquè tota terra, fecunda o no, va cedint a les requestes de les urbanitzacions. Finalment,  el casc urbà s'endú unes 317,50 hectàries.




                                      BUSQUETS i MOLAS, Esteve. ENTRE VINYES i TELERS. La vida a Sant Llorenç Savall. 1967



 
 
 

 

 
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.