2/001 Barraca de Pedra d'Àliga 1.0

 

 

 

b17b 3 small

 


La barraca de Pedra d'Àliga

 
INTRODUCCIÓ
 
Aquesta fou una de les primeres barraques que vam trobar, molt abans d'embrancar-nos a catalogar les del terme de Sant Llorenç Savall. Des del camí era una pila de terra i vegetació que es podia confondre amb el terreny i és gairebé segur que molts de vosaltres heu passat pel costat sense adonar-vos.

 


 
SITUACIÓ
Damunt el carener entre Rocamur i Pedra d'Àliga. Des de la Vall d'Horta caldrà partir del camí que s'enfila al coll de Rocamur pel costat dret del torrent de Les Comes, a l'inici dels conreus de vinya de La Muntada. Inicialment és una pista que, passat el primer desviament a l'esquerra,  planeja fins a trobar un torrent secundari. Llavors es converteix en un corriol que comença a enfilar-se i separar-se del torrent de Les Comes.  El corriol travessa un primer clap de bosc amb una alzina abatuda però encara viva. Passat aquest tros de bosc, el corriol remunta tot seguit uns graons de roca núa: caldrà parar atenció a la nostra esquerra,  a uns 4 metres del corriol, un apilament de terra (la barraca de vinya) amb la porta encarada al torrent secundari  i mirant cap a la Pedra d'Àliga. Avui per avui, des d'aquesta barraca és possible veure fins a cinc cimals: Rocamur, Emprius (Finestrelles), Roca Sereny, Castell de Pera i la Pedra d'Àliga. Tot plegat en un trajecte d'uns quinze minuts, amb una part de pujada final.

 


 

DESCRIPCIÓ
 
Barraca circular als quatre vents, la paret sudest de la qual es recolza en un estrat de sorrenca, fet que condiciona que la barraca sigui més llarga que no pas ampla, mirant d'aprofitar l'avantatge d'una paret natural. La transició de la llinda fins a la pedra clau es fa en una sola filada: tant la llinda com la tapadora i la resta del sostre, són fets amb lloses molt primes. L'accés en pendent a l'interior de la barraca té el seu origen en l'erosió de la coberta de terra de la barraca. Caldria refer el contrafort esllavissat de la cara nord.

 


 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) SM sense muntants
Altura barraca (h) - 1,50m
Amplada barraca (a) - 1,58m
Llargada barraca (ll) - 2,74m
Altura porta (ph) - 1,10m
Amplada porta (ap) - 0,60m
Amplada paret (ap) - 0,50m_
Orientació porta - N160E (E-S)
Situació- Obac, propera al camí.
Llinda- simple (i molt prima, 10 cm)
Tapadora - simple
Filades - 1 filada (de la llinda fins a la pedra clau)
GPS- si
Mapa Ballestar- si
Estat- Bo (B). Cal fer neteja periòdica de vegetació (clicar damunt imatge), a causa de la seva proximitat amb el torrent secundari, i arranjar el contrafort de la cara nord.
Objectes interior - restes de terrissa, de sutge i, probablement, de pedrís.
Data- 24-5-2008
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de la Vall d'Horta 2/001
Numeració absoluta - 28

 

 

 
CROQUIS
 
2.001 pedra dliga medium
 
 

 
"ORIGEN DE LAS TRONADAS
La tala de bosques que sin conciencia se ha practicado en nuestros montes altos y especialmente en el Montseny es sin duda la causa principal de la sequía que experimentamos.
Esta comarca (El Vallès), antes abundantísima de aguas, ve hoy mermar sus caudales por causa de una especulación mal entendida á la que debiera poner límite el gobierno de la Nación en bien de la agricultura en general por la que tanto nos interesamos. Esto no obstante, el origen de las tronadas de esta comarca está en el Norte, ó sea, en el Montseny, y algunas veces al Oeste, en Montserrat. Por lo general, las dominantes provienen del Montseny, recorriendo la dirección de Noroeste á Suroeste ó de Norte á Sur. De aquí que las lluvias sean más frecuentes y abundantes sobre todo en estío en los pueblos que abarcan estos rumbos."
 
Estudio Agrícola del Vallés (1874), autor incert
 

 
 
 
GALERIA D'IMATGES
 
Any 2008
 
b17b 1b 1 small
 
b17b 1b 2 small
 
 
b17b 1b 3 small
 
Any 2010
 
b17b 2 small
 
b17b cadec 2 small
 
Càdecs i arbres antigament tallats damunt la coberta
 
 
Any 2011
 
b17b 2011 small
 
 
 
b17b amb rocamur fons small
 
 
b17b porta int small
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.