2/007 Barraca del Cumònia 1.0

 

b185 detall porta embardissada
(clicar la foto per veure els canvis)


LA CATEDRAL DE SANT LLORENÇ SAVALL

 
INTRODUCCIÓ
 

La vinya del Cumònia era en una peça de terra arrendada pels Farell de 'cal Cumònia' i actualment la seva barraca és la catedral de les barraques llorençanes, la única que assoleix els 3,78m de llargària. La barraca sol quedar colgada per la vegetació propera del torrent de les Comes i darrerament, havien començat a caure les parets dels marges. Recentment ha estat desbrossada la zona i (suposem) que l'empresa NATURALEA deu haver estat l'encarregada de reacondicionar la feixa malmesa. El 14 de maig de 2023 la barraca fou desbrossada i apadrinada.

 

 
SITUACIÓ

Propera a la pista de la Vall d'Horta que trancorre pel vessant hidrogràfic dret de la vall. Passats el trencall a Pedra d'Àliga i el torrent de les Comes surt a la nostra esquerra una pista de desboscament, indicada com a tal. No gaires metres més amunt trobarem la barraca a la nostra dreta. Un pal indicador de la Xarxa de Parcs explica la història d'aquesta barraca.


 

DESCRIPCIÓ

Barraca margera de grans dimensions feta amb grans blocs de sorrenca. Per damunt la llinda, altres llindes arriben en forma de 'cremallera' fins la pedra clau. A l'interior una de les pedres sembla que tingui uns gravats. La informació de l'indicador atribueix la construcció a la família Caba, entre els quals Miquel Caba era paleta i n'hauria estat el constructor a les primeries del segle XX. Una afirmació que no deixa de sorprendre, donat que al segle XX les barraques de nova construcció es solien fer amb materials d'obra, especialment la teulada; materials més lleugers amb els quals fins i tot modificaven les construccions en pedra seca. Però potser el que encara sorpren més siguin les dimensions de la barraca en un període de declivi de la vinya, passada la plaga de la fil·loxera. Tot i que ens consta que el Miquel Caba era paleta i que treballava molt bé la pedra en sec, la barraca del Cumònia manté el segell d'una construcció rústega, feta amb grans blocs sense embastar i poc treballada. Actualment la primera i segona llindes estan esquerdades, probablement per l'erosió d'un muntant de gres vermell que ha fet cedir les jàsseres. La vegetació que colonitza la volta (semblant a falsos aladerns) creiem que tampoc ajudaran a la conservació de la barraca a mida que les arrels creixin i aprofundeixin.
 

 


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4M (Circular Margera)
Altura barraca (h) - 2,53m
Amplada barraca (a) - 2,63m
Llargada barraca (ll) - 3,78m
Altura porta (ph) - 1,41m
Amplada porta (ap) - 0,55m
Amplada muntant (am) - 0,63m
Orientació porta - N110 (E-S)
Situació- Solei, propera al camí i al torrent.
Llinda- simple, assolida amb cremallera.
Tapadora - simple
Objectes- possibles inscripcions, 2 fragments de ceràmica moderna.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Excel·lent (E). Les dues primeres llindes estan esquerdades.  El 14-5-23 i amb una participació nombrosa, l'entorn de la barraca fou estassat, plantats els primers lliris i la construcció fou apadrinada.
Data - 24-05-2008
 
 

 
 
CODI BARRACA
 
Conca de la Vall d'Horta 02/007
Numeració absoluta - 185

 

 

 

CROQUIS
 

b185 cumnia croquis small
 

 


 
 
 
LA CREMA DE L'ARXIU MUNICIPALMuy Ilustre Sr el dia 17 del corriente a las 6 horas de la tarde se presentó en esta de San Lorenzo Saball una partida de gente armada compuesta de uns 230 hombres, parte de ellos con vestidos de Voluntarios Realistas y parte de paisanos: el ayudante de dicha partida que era del Comandante Dn. Francisco Perez llamado Bagarro de San Feliu de Codines compareció luego ante mi el Bayle pidiendome con grande ferocidad 36 pares de espardajos y todos los papeles que hubiese de Policia con las cartas de seguridad pasaportes y dinero que hubiese recogido tanto de dichas cartas como de los pasaportes; y si resistiendome fuertemente a esta demanda diciendole por ultimo que todo cuanto me pidio de policia estaba en poder del secretario de este Ayuntamiento luego inmediatamente me hizo prender por su gente armada y me condujeron a casa de dicho secretario, a quien en mi presencia con las mas terribles amenazas le demandaron cuanto arriba digo habian pedido al secretario habiendo una viva resistencia, sino que luego lo pusieron preso en su lugar de prevención previniendole que se saquearía su casa con todo rigor si dentro de un cuarto de hora no les franqueaba todo lo (que) habian demandado: En cuyo laberinto viendo que iban a ejecutar la amenaza, y considerando al mismo tiempo evitar otro desastre en este pueblo, nos vimos forzados a entregarles lo que demandaron: y no contentos aun de esto por no fiarse de lo que se les entregaba quisieron ellos mismos registrar el archivo donde estaban los papeles, todos los que se llevaron unidos con los pasaportes y cartas de seguridad que faltaban despachar y 82 pesetas de las ya despachadas, y asi satisfechos con las espandajas que quisieron, salieron a la calle, y en medio de la plaza quemaron los pasaportes, cartas de seguridad y demas papeles que hallaron pertenecientes a la policia todo lo que pongo en noticia de VS por su inteligencia hoy a los 18-8-1827


Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}
                                                                                     14 de maig de 2023B185 treballs Pequeo
                                                                                                                                                 
                                                            DESBROSSANT
SDFERFAR
dasf

B185 alzinatreballs Pequeo                                                        PRIMERS LLIRISB185 lliris Pequeo

                                                         
                                                               FEINA FETAEls comentaris han estat suspesos temporalment.