3/011 Barraca de la Font d'en Comas 1.0


B316 ext Small


NOVA BARRACA I FONT

 
 
INTRODUCCIÓ


Barraca de vinya als quatre vents, de dimensions més aviat petites, que pren el nom d'una font trobada prop del lloc. De fet la presència de la barraca passà desaparcebuda al mateix propietari, fins i tot després de l'incendi de 2003. Amb part de la volta enfonsada i perduda una part dels paraments externs, la barraca fou finalment consolidada l'any 2014, en unes sis sessions matinals. La construcció s'insereix en un insòlit estrat de gresos grisos que proveeix material de molta qualitat per al treball de pedra seca. La barraca de vinya forma part de l'itinerari del Castell de Pera i la volta de Pedra Seca.

 
 


SITUACIÓ


Actualment no hi ha camí per arribar a la construcció tot i que la vegetació post-incendi no en dificulta l'accés. Passat el Km 23 de la carretera Savall-Monistrol de Calders, sortirem per la nostra esquerra per una pista indicada i amb cadenat. Passat el cadenat prendrem un trencall a l'esquerra i seguirem la pista que fa un gran gir cap a la dreta, fins a trobar un trencall a l'esquerra, presidit per una figuerota. El trencall baixa fins a la llera del Sot de les Artigues i tot just l'haurem creuat, sortirem de la pista per la nostra dreta, mirant d'anar trobant unes fites que ens duran a la barraca de vinya.

 

DESCRIPCIÓ

Suposem que amb el pas del temps s'ha anat formant un xaragall que ha acabat abocant les aigües cap a l'interior de la barraca, on hi ha encara un tou d'un pam i mig de terra que ha anat sedimentant amb aquest procés. A banda de les reduïdes dimensions de la cabana (i més encara amb aquest llit de sediments), justes per seure-hi,  destaca el doble armari que es troba a l'interior i que comunica per dins. El tancament de la volta és fet en cremallera. Durant els treballs de restauració en solitari, i trobant tot de lloses planes enterrades pel volt, vaig decidir muntar un fals voladís (només sostingut per terra). Actualment aquesta construcció l'apadrina el cap dels barracaires de Castellar, el Joan Roura.
 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 4F fins la tapadora
Altura barraca (h) - 1,17m + 30cm de sediment
Amplada barraca (a) - 1,40m
Llargada barraca (ll) - 1,80m
Altura porta (ph) - 0,93m
Amplada porta (ap) - 0,43m
Amplada muntant (am) - 0,60m
Cocó pel beure
Orientació - N110 (N-E)
(h) - 0,26m (manquen els 30cm de sediment)
(a) - 0,44m
(ll) - 0,70m
Orientació porta - N212 (S-W)
Situació- Solei, a mig aire del carener.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- armari doble, tancament en cremallera, fals voladís, sutge, pot de registre.
GPS - si
Mapa Ballestar- no
Estat - Restaurada(R), entre els mesos d'octubre i novembre de 2014.
Data - 2-2-2015
 

 
CODI BARRACA

Conca de Saladelafont 03/011

Numeració absoluta - 216

 CROQUIS

b316 croquis Small
 
 
 

 
 

 

Agustí Dachs, Pau Escorsell, carlins i cia


Doy parte a VE des del dia honza hasta la fecha se alla esta Villa en estado de sitio por todas direcciones sin poder trabajar los campos no correr los Caminos por el socorro de dicha Villa. Hoy dia de la fecha a las tres de la tarda han tenido la perfidiosa hosadia de atecarnos rigorosamente por diferentes puntos los mismos facciosos que formaben el cordon en numero de ocho cientos hombres con beinte caballos capitaneados por Boquica, Agustin Dachs, y Pablo Escorsell intimandome la rendicion: lo que acompano su respuesta fuego, fuego gritando , benser o morir al momento se toco arrebato para reunir la fuerza de mi mando y despues de hocupados los principales puntos de nuestra fortificacion y de un riguroso fuego salio parte de la conpania al mando del teniente Dn Jose Agell para atacarlos rabiosamente a la bayoneta que ellos estaban ensendiando y robando las casas de los extremos de los arrebales, y despues de un furioso combate que duro asta las seis y media de la tarde, tubieron cobardemente que huir, recojiendose por las Casas de Campo mui sercanos; Nuestros balerosos é infatigables Boluntarios Nacionales y demas genta de la Poblacion despues de grandes fatigas corrieron para el socorro de lo insendiado, bisto lo dicho y por la obscuridad de la noche mande retirar, dejando partidas por diferentes puntos de los arrebales, para y con su salba guardia y animo de empesar el fuego. El dia siguiente bisto el sr Capitan Boquica el gran numero de heridos que le llebaben en su presencia mercharon con la obscuridad de la noche por el Pueblo de Granera dejando en su acampamento un infinidad de fuegos. El dia siguiente la serenidad del dia allaron seis muertos y un caballo dos fusiles,morrales, mantas y otros equipages sin contar los que ellos enterraron pues se sabe que se llebaron de las mismas casas de campo de donde ellos estaban reunidos los instrumentos necesarios para enterrar los muertos, por barias partes sabemos de cierto se llevaben veinte heridos sin aber los demas de nuestra parte no hemos tenido perdida alguna solo un Nacional contuso. Visto que este punto esta tan perseguido y ha molestado de los rebeldes pido a VE con union del Sn Ayuntamiento y demas de dicha  villa tenga a bien dirigirnos una fuerza conbatible para poder trabajar los campos trancitar los Caminos, que es quando le pedimos Justicia á que esperamos de VE Sn Lorenzo Saball a los de Abril 1837.

Capitan y Ayuntamiento de Sn Lorenzo
 Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 

 
ENLLAÇOS

Matinal 2. El Castell de Pera i la volta de Pedra Seca  

VÍDEO 50


Notes als sons: el camí de l'aigua

 

 GALERIA D'IMATGES                                                                  ESTAT INICIAL


b316 com estava

                                                                              TANCANT EL SOSTRE

B316 tancantsostre Small
 
                                                                                      PEDRA CLAU
 
 B316 pedraclau Small
 


CENDRES


B316 cendra Small


 INTERIOR


B316 int Small
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.