3/012 Barraca de la Carena de la Sala 1.0


B188 19 Small

 


UNA BARRACA QUE ES DESPLAÇA PERILLOSAMENT

 
 

INTRODUCCIÓ

 
Barraca als quatre vents de grans dimensions i propera a la pista que ressegueix els límits de la finques del Genescà i Saladelafont. Una de les seves parets ha perdut gairebé tot el contrafort, i aquest fet provoca que la paret sencera basculi perillosament cap a l'interior. Convindria parlar amb els propietaris (Genescà?) per tal d'aturar aquest enderrocament progressiu, bo i tornant a muntar el contrafort.
 
 


SITUACIÓ

 
Partint de la pista que del Pont de la Sala remunta pel costat hidrogràfic dret del torrent de la Sala. La pista puja i fa un revolt pronunciat a la dreta, continuem pujant. Travessarem un xaragall i continuarem pujant fins que trobem una fita a la nostra dreta que és el punt on podrem albirar la barraca de vinya  i per on remuntarem per trobar-la. Recentement (11/2019) hem estassat el volt de la barraca i hem esporgat alguns dels arbres que us serviran de fites per arribar a la construcció. En qualsevol cas la barraca es troba abans de sobrepassar les dues línies d'alta tensió.
 

DESCRIPCIÓ

Les pedres basals són grans i informes, i a mida que pugen els paraments les pedres són més triades i més ben encaixades. Talment sembla que a l'interior hi hagin dos estils constructius ben oposats. La llinda i la sobrellinda suggereixen un tancament en cremallera però una de les lloses sembla haver desaparegut com per art de màgia, deixant una entrada de llum que no sembla intencionada. En general l'acostament de les filades o és bastant arriscat o és l'efecte de l'enrunament per la pèrdua de contraforts. En qualsevol cas no aconsellaríem d'entrar-hi: a l'interior a més del pedrís trobem el sutge que encatifa el 90% de les barraques llorençanes, una branca que fa de penjador i també un bidó de plàstic, així com envasos d'aigua.CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 2 muntants, 3 filades fins la tapadora
Altura barraca (h) - 2,01m
Amplada barraca (a) - 2,45m
Llargada barraca (ll) - 2,50m
Altura porta (ph) - 1,28m
Amplada porta (ap) - 0,54m
Amplada muntant (am) - 0,80m
Orientació porta - N175 (E-S)
Situació- Solei, propera a la pista.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- penjador, pedrís interior, sutge, bidó de plàstic.
GPS - sí
Mapa Ballestar- sí
Estat - Bo (B). La falta de contrapès de la paret de llevant amenaça d'enderrocar la barraca sencera. Estassada el novembre de 2019.
Data - 3-6-2010
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Torrent de La Sala  03/ 012

Numeració absoluta - 188
 
 


CROQUIS

B188 CROQUIS
 
 
 

 
 
EL PRODIGIÓS CONTRACTE D'EMFITEUSI

En la agricultura ha producido este contrato el prodigioso resultado de que se cultivaran los más recónditos espacios de nuestras montañas, utilizando hasta los intersticios de las peñas, aumentando la población rural y distribuyendo la riqueza territorial en multitud de manos que son otros tantos defensores de la propiedad y de la pública riqueza, haciendo de infelices colonos, cuya vida hubiera sido cruelmente insegura pasando de dueño a dueño, unos arraigados propietarios que cultivan con placer la tierra que les es propia, amándola por ingrata que sea, como cosa nacida de su trabajo y por ellos criada, viendo, con grata felicidad, que muchos eriales han sido convertidos en frondosos campos de cultivo á los que miran como obra exclusiva de su trabajo y de su ahorro. Y nosotros, al recorrer nuestros montes, no podemos menos de exclamar: ¡bendito sea el contrato enfitéutico que tales resultados produce! y lástima  grande es que en el Resto de España no se comprenda un medio tan sencillo y tan práctico para enaltecer á los hombres, aumentando la riqueza privada y por consecuencia la pública! El censo enfitéutico y sus detractores
Roman de Grassot i Elías
Revista La Notaria. Juliol de 1879
   
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.