4/007 Barraca de l'Aranyoner 1.1

B430 portada

 


A L'OMBRA D'UN ARANYONER

 
 
INTRODUCCIÓ

Aquesta barraca fou localitzada pel Joan Abante Julià, col·laborador de la Wiquipedra, el març de 2016. A data d'avui (26-5-2021) la Wikipedra porta recomptades més de 24.088 barraques arreu del principat, i aquesta barraca hi consta com la no. 12.714. Les fotografies acompanyatòries no mostren cap barraca, només vegetació. L'embardissada era tal que l'autor del descobriment suposava que l'entrada de la construcció havia quedat tapiada per la terra. Una volta desbrossada es va veure que la barraca es trobava en molt bon estat a excepció de dues petites esllavissades als contraforts. Sobta que encara avui es puguin trobar barraques de vinya tan ben conservades en territori cremat!
 


SITUACIÓ

Partint del pont de les Conques arribarem fins a la cruïlla de pistes Ermengol/Salallassera i prendrem el de la nostra dreta (Salallassera). La pista creua un bassal de torrent que sol fer-se i gira a la dreta. Caldrà sortir al final d'aquest revolt, on trobarem restes d'una pista que acaba baixant a la llera, en el punt que hi havia hagut una petita presa d'embassament. Abans d'arribar a la presa, trobarem a la nostra dreta un corriolet que s'ha desbrossat seguint una línia de marge, i en direcció sud arribarem a la barraca a peu pla. Davant de la barraca hi ha el que creiem que són rebrots d'un aranyoner. Els vinyaters solien plantar algun arbre fruiter davant de la barraca per tal que fes ombra. 

DESCRIPCIÓ

Grossa barraca margera recolzada en un estrat de gresos vermells. El tancament des de la imponent llinda fins la pedra clau sembla insinuar una disposició en espiga. La consolidació duta a terme el maig de 2016 consistí a desbrossar l'entorn, reparar els dos contraforts, afegir terra i lliris i obrir un corriol d'accés. Enterrada davant de la barraca vam trobar fragments d'un petit càntir de ceràmica negra de Verdú (Urgell) signat pel Ramon Rabinat, de Cal Fèlix. De moment, ignorem la data de fabricació.
A finals del 2018 i després d'unes fortes pluges, la paret de la cara sud s'esllavissà, i fou reparada el maig de l'any següent.

  


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- CM (Circular Margera)
Altura barraca (h) - 2,10m
Amplada barraca (a) - 1,57m
Llargada barraca (ll) - 2,03m
Altura porta (ph) - 1,23m
Amplada porta (ap) - 0,73m
Amplada muntant (am) - 0,53m
Orientació porta - N140 (E-S)
Situació- Solei, propera al camí i al torrent.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- pedrís interior, sutge, tres soles de sabata, xapa de llautó,  fragments d'un càntir de Verdú (Urgell) trobats fora de la barraca.
GPS - si
Mapa Ballestar- no
Estat - Restaurada (R). Reparats dos contraforts i afegida cendres, terra i lliris a la coberta. Habilitat corriol d'accés.
Data - 17-4-2016
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de l'est del Ripoll 4/007
Numeració absoluta - 430

 


CROQUIS

B430 CROQUIS Medium
 
 
 
 

 

PASSAPORTS EN TEMPS DE GUERRA

 

Por orden superior prevengo a los Bayles de los pueblos por cuyas jurisdicciones puede andar oculto el cabecilla BACAINE que seran responsables sino procuran su captura y que en casas que se sabe con certeza haber estado en algun paraje del Distrito de su Jurisdicción, seran presos los Bayles y Concejales y conducidos á la Real Ciudadela de Barcelona a disposición del Excmo. Sr. Capitan General.
Asimismo les prevengo por ultima vez (...) por el abuso que se nota en algunos Bayles y secretarios en la refrandacion de pasaportes finido el tiempo de su concesión.
Habiendo observado algunas justicias conceden pasaportes por seis meses á muchos individuos cuyas ocupaciones no puedan estar comprendiadas en el sentido del artº 6º Cap.30 de la Instruccion vigente me precise tomar una medida general que corte estos abusos y así prevengo á todos los Bayles indistintamente que en lo sucesivo no concedan pasaportes por seis meses mas que á los arrieros y tragineros y que a los demas de otras ocupaciones que supongan ser habituales solo les concedan por el de dos.
Habiendo demostrado la experiencia que algunas de las noticias de novedades que han dado varios Bayles con respecto á sublevados han carecido de la certeza debida, pues que repetidas veces han resultado ser falsas, me ha parecido oportuno prevenirles que en lo sucesivo procuren no apoyar sus partes en hechos vagos y de origen inseguro, averiguando con empeño la verdad de estos á cuyo fin no perdonaran medio alguno informándose y haciendo indagaciones por si mismos siempre que lo exija el caso.


Granollers 26 Agosto 1828 Subdo. Inteº Tomas Torra Badell por su mandado Ramon Flaquer.

Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall


GALERIA D'IMATGES
 

                                                         

                    
                                                                                       
LA PEDRA CLAU


B430 volta

                                                                                             
 
                                                                                     PEDRÍS INTERIOR


B430 pedrsint

                                                                       
                                                                     NOVEMBRE DE 2018.  ESLLAVISSADAB430 esllavissada


                                                                    MAIG 2019. REPARACIÓB430 reparaci

LA PADRINA (2023)


B430 CristinaPadrina Pequeo
{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.