5/004 Barraca de la Vinya de cal Solé 1.0

 

b114 general smallMOLT PROPERA AL POBLE

 
INTRODUCCIÓ

Actualment la barraca de la Vinya del cal Solé és una de les més properes al nucli de població de Sant Llorenç Savall. Davant de la barraca encara hi podem trobar el dipòsit i el xupet per fer el sulfat. Paradoxalment al seu ús original, vigilar la vinya, actualment la barraca està sent envaïda per un munt de ceps de vinya bords. Segons records de l'Emília Rovira i Calvet, de ca l'Emília, podria ser que el seu avi matern, el Francisco Clavet i Rius hagués arrendat aquesta vinya al segle XX. La descripció que fa del lloc i de la barraca són molt coincidents. 
 

SITUACIÓ

Si hem arribat en bus al poble, partirem de la parada de bus de Mossèn Miró i travessarem el pont homònim que travessa el Ripoll. Prendrem el primer trencall a la nostra dreta que és el carrer Ripoll, paral·lel a la llera del riu. Trencarem al primer a l'esquerra anomenat torrent Micó, torrent que a mitjan segle XIX fou soterrat,  i el seguirem fins a desembocar a l'aparcament de l'Agell, solar adjunt a la masia del mateix nom. A la nostra dreta puja un carrer en fort pendent, és el carrer dedicat al reconegut mestre que fou de Sant Llorenç Savall: Josep Albagés. El carrer fa un revolt pronunciat a la dreta i desemboca en una altra pujada i canvia de nom anomenant-se de la Alta Creu de Pedra . Quan al final trobareu la Creu de Pedra tombareu a l'esquerra per la Ronda del Vallès. Metres enllà surt una pista de terra a la nostra dreta. La prendrem fins a trobar un trencall a la nostra esquerra que entra al tros: és el senyal que haurem de buscar per sobre un parell de marges la barraca de la Vinya de cal Solé. Segurament abans haureu trobat el dipòsit d'aigua i el xupet per a fer-hi els sulfats.

 
DESCRIPCIÓ

Segurament a causa de trobar-se aprop del nucli urbà, la barraca de la Vinya de cal Solé és una construcció menuda, destinada a guardar-hi les eines del pagès i poca cosa més. La barraca, en bon estat de conservació, sembla adosada a l'escaire d'un marge de conreu, cosa complicada d'esbrinar actualment, trobant-se la construcció envaïda per ceps bords. Destaca per la seva raresa, la llinda doble. La cadira a l'interior així com diversos objectes dels volts delaten que la barraca ha fet servei fins fa ben poc.
 

 


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- CM (Circular Margera) amb 3/4 filades fins la pedra clau.
Altura barraca (h) - 1,46m
Amplada barraca (a) - 1,00m
Llargada barraca (ll) - 1,70m
Altura porta (ph) - 1,13m
Amplada porta (ap) - 0,41m
Amplada muntant (am) - 0,50m
Orientació porta - - (E-S)
Situació- Solei, vessant, propera al camí.
Llinda- doble
Tapadora - simple
Objectes- xupet en les proximitats, clau exterior, cadira, objectes diversos a l'interior, filferro de penjador.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Excel·lent (E). Tan sols mancaria estassar els volts de la barraca.
Data - 17-10-2010

 


 
CODI BARRACA
 
Conca del Burc 05/004
Numeració absoluta - 114

 

 

 

CROQUIS


b114 croquis large

 


 

El objeto de esta convocatoria es para saber el ánimo de todos estos vecinos, sobre la defensa de la población de las actuales circuntancias y si convienen en tapar las bocas calles de la población para su resguardo; y en su vista todos los abajo firmantes prometen y convienen en tapar las bocas calles de la población y asimismo en obedecer al ayuntamiento y salir en su defensa y de la población en cuanto convenga, en caso de aparición de alguna partida de malhechores que intenten vejar o trastornar el Ayuntamiento y población o algún particular o particulares de ella o del término. y lo firman (...)


10-9-1855 sessió extraordinària
Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall 

GALERIA D'IMATGES
 
LA MOLA DE FONS


b114 la mola small
 

DETALL DE CLAU A L'EXTERIORb114 detall clau small


INTERIOR AMB TAPADORA SIMPLE


b114 int small


LLINDA FALCADA
b114 detall  falques llinda small 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.