5/009 Barraca de la Catedral 1.0

 

  B196 portada Small

 


LA CATEDRAL DE LA SERRA

 
 
INTRODUCCIÓ

Gran barraca de vinya al sector de La Serra que actualment està en procés de restauració. La manca de pedra i la gran altura que ja presenten els murs han aconsellat d'esperar a ser més gent o bé de disposar de major mecanització per poder finalitzar el treball. De moment la visita és una bona ocasió per poder entendre el procés de construcció d'una barraca de falsa volta. Sense l'ajut de la colla de Castellar, aquesta barraca representa a data d'avui el major esforç del Grup de Pedra Seca Ballestar, i per això ha estat batejada com La Catedral. Esperem que un dia la puguem tancar.SITUACIÓ

 Partint del Km3 de la carretera Savall-Gallifa, travessarem els camps de La Serra en direcció a llevant. Travessarem el torrent del Burc  i de camí deixarem sengles trencalls a la nostra dreta. Travessarem un segon torrent prop de la Font del Perruca i la pista esdevé una bona pujada. Al capdamunt travessa la llera d'un torrent secundari i el camí fa un revolt pronunciat a l'esquerra per tornar a travessar la llera. Nosaltres ja no la travessarem i a la nostra dreta s'ha obert un camí pla que ens durà en pocs metres a un rocater pelat on hi ha la construcció.
 

DESCRIPCIÓ
 
 
Barraca de grans dimensions i de factura grollera. Tal i com  ja figurava als mapes del sr. Ballestar, la barraca es trobava en ruïnes i completament colonitzada pels romanins. Tot i que la major part del material caigut i de les parets semblaven gresos vermells, a l'entrada i estesa a terra hi havia una llinda enorme de conglomerat eocènic de molt bona qualitat. El sòcol i grans peces dels muntants són fets amb els gresos argil·losos, cosa que ens ha fet pensar que la barraca devia cedir per l'erosió d'un dels muntants o bé perquè el sòcol es va esquerdar sota d'aquests. Entre les pedres de la barraca n'hi ha tres amb senyals de barrinada. Adosada a la barraca pel costat est trobem una filada de pedres dretes formant una carrerada, assenyalant el caminet de pas que creuava les  vinyes. 


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 2 Muntants
Altura máx barraca (h) - 1,60m
Amplada barraca (a) - 1,93m
Llargada barraca (ll) - 2,36m
Altura máx. porta (ph) - 1,03m
Amplada porta (ap) - 0,68m
Amplada muntant (am) - 0,54m
Orientació porta - N267 (S-W)
Situació- Solei, propera al corriol.
Llinda- simple
Tapadora - -
Objectes- etiquetes de cigarretes ducados, tres pedres amb senyals de barrinada, ceràmica vernissada.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Aterrada (A). En reconstrucció (2016). La llinda i les parets són a lloc, falta el tancament.
Data -17-1-2010
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de La Serra 05 /009
Numeració absoluta - 196
                     
 

 
 
CROQUIS

B196 CROQUIS Small
 
 
 

 
 
 
BONA CONDUCTA PER FER ANAR LA PÓLVORA

 

"17 d'agost de 1828. El Bayle Real de la villa de Sn Lorenzo Savall abajo firmado, certifico que Llogari Galí del mismo termino de Sn Lorenzo que es hombre de Buena fama y honradez, no tengan inconveniente en que se les entrega la polvora que solicita del sr encargado de Venderla en la Ciudad de Manresa, mayormente cuando consta a mi el Bayle necesitarle para cortar piedras para la recomposición de su casa lo cual no podria hacerlo sin el asilo de la pólvora y por ser la verdad doy el presente certificado firmado de mi mano y sellado (...)"

                                                                                                                                                                            Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 
 GALERIA D'IMATGES

 

BUIDANT DE PEDRA L'INTERIOR

 

B196 buidantinterior Small

 

PEDAÇ DE CERÀMICA
 

B196 ceramica Small
 
 
ADOBANT LA PARET NORD
 
 
B196 paretnord Small
 

B196 paretnord2 Small
 
 
TANCAMENT I FALQUES
 
 
B196 tancamentfalques Small


FOC PEL TERNAL


B196 ternal SmallOPERARIS EXHAUSTS. DESCANS


B196 operadorsexhausts Small


 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.