6/001 Barraca del Xiprer 1.1

 

 

b1 1 small

 


LA BARRACA DEL XIPRER

 

INTRODUCCIÓ
 
Aquesta barraca devia ser la primera barraca catalogada pel sr. Ballestar cap els anys seixanta perquè figura com la barraca no. 1 dels seus mapes. L'hem anomenada del Xiprer perquè aquest arbre l'ajuda a identificar des del camí estant. També durant els anys seixanta la barraca fou restaurada amb ciment per indicació d'un dels propietaris de La Bosqueta que, pel què sembla, tenia afició a la pedra seca i fins i tot hauria publicat algun article sobre barraques de vinya de Tarragona.

 


 

SITUACIÓ

Molt senzilla. Pujarem pel costat de llevant del poble seguint la pista que porta a l'ermita de Sant Jaume de Vallverd, passant per la popularment coneguda com a 'pujada dels xiprers' i no deixant cap trencall fins arribar-nos a la cruïlla de la masia de La Busqueta. Nosaltres no pujarem pel tram asfaltat cap a la casa sinó que agafarem el trencall de la dreta que metres més enllà tomba a l'esquerra i marxa bon tros paral·lel a la direcció del torrent del Mascarell. Quan el camí tomba 90º a la dreta, abans de travessar el pont i la bassa del torrent de La Bosqueta, sortirem a la nostra esquerra, per damunt uns camps, a trobar el xiprer i la barraca no. 1. Des del poble el viatge oscil·la entre 20 i trenta minuts.

 

 


 

DESCRIPCIÓ
 
Barraca circular als 4 vents (C4V), rejuntada amb morter i en molt bon estat. Crida l'atenció el parament fet de rajols del fons de la construcció i també el terra cobert de lloses. A l'interior podem trobar una marca de barrinada, de quan el pagès féu baixar la pedra necessària per bastir la barraca. A l'exterior un clau doblegat suggereix el lloc on es lligava el matxo.

 

 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 1,95m
Amplada barraca (a) - 1,50m
Llargada barraca (ll) - 1,48m (+0,20m paret rajols)
Altura porta (ph) - 1,13m
Amplada porta (ap) - 0,60m
Amplada muntant (am) - 0,63m
Orientació porta - N230 (S-W)
Situació- Soleia, propera al camí.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- clau doblegat a l'exterior, marca de barrinada a l'interior,  parament interior fet de rajols per servir com a prestatge, terra cobert amb lloses, pot de registre.
GPS- si
Mapa Ballestar- si
Estat- Restaurada (R). El 18-12-2021 li fou afegida la terra i els lliris i fou apadrinada.
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Mascarell - 006 / 001
Numeració absoluta- 001

 

 

 
CROQUIS
 
 
b001_croquis small
 
 21-5-1869 Alcaldia Popular de Barcelona

Con esta fecha se expide cedula de vecindad para fijar su domicilio en esa, al penado cumplido Cayetano Valls Busqueta natural de la misma, de 30 años de edad, de estado soltero y de oficio tejedor, quien segun me manifiesta el sr comandante de Presidio de esta plaza, queda sujeto a la vigilancia de la autoridad por el termino de cuatro años y ocho meses que empezarán a contarsele desde el dia de la fecha. Y lo digo a V. para su inteligencia i fines consiguientes.

Barcelona, Alcalde Primero
 
Arxiu Municipal de Sant Llorenç Savall
 

 
GALERIA D'IMATGES
 
 
b1 small
 
b1 5 small
 
b1 2 small
 

                                                                                                 
                                                                                                      2021. ELS PADRINS DE LA BARRACA


B1 14 Pequeo

 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.