6/002 Barraca de la Pista 1.0

 

b2 4 small

 


La barraca de la pista

 

INTRODUCCIÓ
 
Barraca molt concorreguda a causa de trobar-se a frec d'una pista que excursionistes, 4x4, caçadors, ciclistes etc fan servir molt sovint. Forma part del conjunt de barraques que el propietari de la Busqueta feu consolidar pels volts dels anys seixanta, i fou la segona barraca catalogada per l'estudiós J. Ballestar. També ha estat una de les barraques que ha proporcionat la descoberta de moltes altres que, tot i ser aprop, aleshores van passar desaparcebudes. Una prova que en aquests cinquanta anys, el bosc ha anat tancant files al volt d'aquestes i moltes altres construccions.

 


 
SITUACIÓ

De la pista ascendent dels xiprers en direcció a la masia de La Busqueta. Prendrem el ramal dret que travessa primer el torrent de La Busqueta i passa aprop de la barraca del Xiprer. Més endavant hi ha una passera de ciment que travesa la riera de Mascarell. A la bifurcació que es produeix després de creuar, prendrem el trencall de l'esquerra. En pocs metres ascendents trobarem la barraca de vinya a la nostra dreta, a tocar de la pista. El trajecte total des del pont del Burc es pot fer en uns vint minuts.

 


 

DESCRIPCIÓ
 
Barraca circular restaurada amb ciment de dimensions força estàndards. El tancament de la volta a partir de la llinda es va fer en només dues filades, fet que ens fa pensar que probablement la barraca devia estar en ruïnes i que, amb l'ajut del ciment, es va tornar a cloure amb relativa facilitat.

 


 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) amb 2 filades fins la volta.
Altura barraca (h) - 1,84m
Amplada barraca (a) - 1,44m
Llargada barraca (ll) - 1,90m
Altura porta (ph) - 0,99m
Amplada porta (ap) - 0,47m
Amplada muntant (am) - 0,72m
Orientació porta - N169 (E-S)
Situació- Obac, propera al camí i al torrent.
Llinda- simple, lleugerament retrasada respecte els muntants.
Tapadora - simple
Objectes- pedrís interior, restes de terrissa moderna.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Excel·lent (E). Rejuntada amb ciment pels propietaris de la Busqueta.
Data -20-12-2009
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Mascarell 6/002
Numeració absoluta - 2

 

 

 
CROQUIS
 
b2 croquis 006 002 medium
 
 

" La vid, que como dice Fages de Romà en Lo pagès bruixo, traducción del francés Goux, es la "la gallina de los huevos de oro", requiere terrenos apropiados y buen cultivo. Se destinan a ella los terrenos calcáreos, cascajosos, areniscos y de sablón; en las faldas de las colinas y en los costados de las riberas y de nuestra comarca (Vallès), sobre todo mirando al norte, prospera con mucha rapidez, dando escelente vino y abundante cosecha si el tiempo le es favorable"
 
Estudio Agrícola del Vallés (1874), autor incert
 
 

 
GALERIA D'IMATGES
 
ELS DOS MUNTANTS
 
b2 6 small
 
DETALL DE LA PEDRA CLAU O TAPADORA
 
b2 8 small
 
INTERIOR AMB EL PEDRÍS
 
b2 11 small

 

 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.