6/005 Barraca dels Munt 1.0

 

B34 52 Pequeo


Barraca cantonera adosada al marge

 
INTRODUCCIÓ
 
Aquesta barraca constava als mapes de l'estudiós Jesus Ballestar en un tros conegut com 'la vinya dels Munt', prop del cim de Creu Vermella. Es tracta d'una de les poquíssimes barraques llorençanes integrades en el cantoner d'un marge de conreu. El 1854 el Josep Munt i Rius menava la vinya i és molt probable que el seu oncle, Anton Munt i Armengol, mestre de cases, fos el responsable de bastir la barraca i bona part dels marges que es troben a Creu Vermella, sent de les més ben adobades de tot Sant Llorenç Savall.
La parcel·la passà succesivament de Josep Munt i Riera 'el punyalet' al seu fill Climent Munt i Valls i l'any 1897 la va heretar el seu fill Francesc Munt i Gibert.

 


 

SITUACIÓ

Sortint del poble de Sant Llorenç Savall pel pont del Burc en direcció al Molí de l'Agell, deixarem el trencall del molí a la nostra dreta fins a creuar el torrent del Mascarell per la caseta de la Jonsa. Passada la pujada i el revolt, prendrem el trencall de la dreta. Passat el fort revolt a la nostra dreta i seguint de pujada, deixarem un trencall que surt a la nostra dreta i seguirem pujant per un tram força recte. Un xic abans d'arribar a un revolt a la dreta sortirem de la pista per la nostra dreta a trobar el marge i el cantoner on hi ha la barraca de vinya dels Munt.

 


 

DESCRIPCIÓ

Barraca margera perfectament integrada en el cantoner d'un marge de vinya, obtenint una forma interior lleugerament quadrada. La presència a l'interior de nombrosos objectes moderns, l'excel·lent estat de la barraca així com la volta completament tintada de sutge ens fan pensar que aquesta barraca es va mantenir activa molt després de la fi de la vinya. No obstant hi ha un pi perillosament inclinat cap a la barraca que la podria ensorrar. Una característica d'aquesta barraca i de molts constructors d'aquest sector, és l'apilament de pedra grossa pels muntants de l'entrada escassament lligat amb la resta de les parets. això sembla indicar la voluntat de reforçar una part tan compromesa com és l'entrada, tal volta per compensar la mala qualitat de la pedra font.
És un autèntic plaer passejar pel bonic conjunt de parets de pedra seca d'aquest sector que abarquen altres barraques de vinya a Creu Vermella. També paga la pena visitar el proper cimal vermellós conegut amb el nom de Creu Vermella.

 


 

CARACTERÍSTIQUES

 

Tipologia- CM (Circular Margera)
Altura barraca (h) - 1,39m
Amplada barraca (a) - 1,35m
Llargada barraca (ll) - 1,95m
Altura porta (ph) - 1,93m
Amplada porta (ap) - 0,55m
Amplada muntant (am) - 0,51m
Orientació porta - N323 (W-N)
Situació- Obac, vessant, propera al camí.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes - volta completament fumada, objectes moderns diversos, un pam de cendra a l'interior de la barraca, sacs, fusta tallada, ceràmica.
GPS - sí
Mapa Ballestar- sí
Estat - Restaurada (R). En dues jornades, l'octubre de 2023 per tallar el pi proper, amb l'ajut de l'ADF local, i restaurada al novembre del mateix any amb els descendents de la família Munt, de Castellar.
Data - 28-1-2010
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de la Riera de Mascarell 6/005
 
Numeració absoluta - 34

 

 

 

CROQUIS
 
b34 munt croquis large
 
 

La vinya dels Munt, 1897


 
Pieza de tierra, conreo, viña y yermo de cabida 2 cuarteras 5 cuartanes (...) en el punto denominado CREU VERMELLA.  Linda á Oriente con José Borrell, á Poniente con los herederos de Francisco Sala, á Mediodia con Lorenzo Valls, y á Norte con Gabriel Riera.
 
 
Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 

GALERIA D'IMATGES


EL PI QUE L'AMENAÇAVA

b34 pi lateral


DETALL DEL MUNTANT SENSE LLIGAR
 


b34 detall muntant esqu


FUSTA PER CREMAR


b34 fusta int
 

NOVEMBRE DE 2023, JORNADA D'APADRINAMENT


B34 24 Pequeo


EL GRUP AMB LES PADRINES DE CAL PUNYALET


B34 40 Pequeo

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.