6/009 Barraca de la vinya de ca l'Ànima 1.0

 

 B96 PORTADA Pequeo

 


DESPRÉS DE LA MORT, L`ÀNIMA TORNA

 
 
INTRODUCCIÓ

Barraca circular als quatre vents de mides molt regulars que s'ha conservat en molt bon estat. La vinya d'aquest tros es troba en obaga. Aquesta construcció va pertànyer al Francesc Gotés àlies Ànima, l'enterramorts que hi tenia allí un tros en propietat. A banda de 8 quartans de roques improductibles, els Gotés hi tenien 2 quarteres de vinya (3 i 4ª categories) i també 1 quartera i 6 quartans de sembradures de secà. Un cop tallats els 3 pins que s'hi refregaven, la construcció tan sols necessitaria una bona coberta de terra i lliris.


 
SITUACIÓ

Tant si venim de La Bosqueta pel camí de la Serra Alta (El Castelló, pels castellarencs) com si venim del Molí de l'Agell passant per la Creu Vermella, la referència clau per trobar aquesta barraca de vinya és localitzar les restes del suposat dolmen de Creu Vermella, a frec de la pista. Cal sortir de la pista per la nostra esquerra, pel vessant del torrent del Rossell. Baixarem tot just tres o quatre feixes i trobarem la barraca en una clariana. Amb sort trobareu unes fites i pas fet entre els brucs.
 

DESCRIPCIÓ

Barraca de dimensions molt proporcionades llur tancament fins la pedra clau és feta amb una curtíssima escala de cargol: de la llinda a la tapadora tot just hi ha 3 filades. A més del pedrís interior i els nombrosos rastres de sutge a les parets, podem veure com la barraca aprofitava un gran bloc de gres vermell com a parament. Les parets exteriors de la barraca han estat colonitzades per falgueres que han aprofitat la terra que s'ha anat escolant paret avall.

 


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 3 Filades fins la pedra clau
Altura barraca (h) - 1,92m
Amplada barraca (a) - 1,60m
Llargada barraca (ll) - 1,76m
Altura porta (ph) - 1,12m
Amplada porta (ap) - 0,48m
Amplada muntant (am) - 0,70m
Orientació porta - N232 (S-W)
Situació- Obac, mig aire de carener.
Llinda- simple
Tapadora - simple, tancament en escala de cargol.
Objectes- pedrís interior, sutge, pot de registre
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Restaurada (R). S'han tallat els tres pins que l'assetjaven (2019). El 18-12-22 s'hi afegí cendra terra i lliris, s'acabà d'adobar la barraca, i es va apadrinar.
Data - 17-11-17
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Torrent del Rossell 06 /009
Numeració absoluta - 96
                    
 

 
 
CROQUIS

B96 CROQUIS Large
 
 

 


L'ÀNIMA TORNA A CASA

 

Un llorençà que fa anys n'és fora- en Jaume Ossul- ens deia:
-al poble, quan jo era petit vèiem una cosa no vista enlloc del món. Quan portaven un difunt al cementiri, treien el cos del baiard i l`Ànima se'n tornava a casa.
- I ho vèieu de debò?
-És clar que sí! No veu que l'Ànima era un campaner que ajudava als enterramorts...


BUSQUETS i MOLAS, Esteve. Entre vinyes i telers. La vida a Sant Llorenç Savall. 1967


Un senyor Rector de la parròquia, arribat de poc, fent conversa un dia al matí amb gent del poble, va sentir que li deien: "Tingui en compte que els difunts d'aquesta vila els portem al cementiri, però una vegada el cadàver al fossar retorna l'ànima al poble". El bon sacerdot mostrà estranyesa i apuntà que no podia esdevenir-se una cosa semblant. Aleshores un dels bromistes li va explicar: " Sàpiga, senyor Rector, que un dels enterradors és de ca l'Ànima, apel·latiu d'una casa del poble. Per tant, un cop acabat l'enterrament, l'Ànima retorna a casa seva".


VERGÉS i SOLÀ, Lluís. Foranies i altres coses de Sant  Llorenç Savall. Guia il·lustrada d'un poble reblert d'història. 1971.

 


 
GALERIA D'IMATGES
 
EL SOSTRE AMB SUTGE
 
B96 sostretumat Small

LA COBERTA SENSE TERRA

B96 3 Small
 
 2019 ES TALLEN ELS 3 PINS

B96 tallada
 
 B96 talladab
 
 
 2022 TREBALLANT L'ENTORN


B96 RESTAURANT Pequeo
                                                                                                              
LA PADRINA I ELS LLIRIS

B96 PADRINA Pequeo
 
 
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Comentaris  

#2 xorx 22-11-2017 22:47
Gràcies, David. Una de les coses més gratificants després de grapejar pedres i buscar barraques de vinya, és localitzar-ne la propietat i la història que hi ha al darrere. Això, i també poder recuperar toponímia a partir de documents antics.
Salutacions,
#1 David Hernández 22-11-2017 09:50
Molt interessant l'història del propietari de la vinya.
A mi,a part de cercar barraques, m'agrada investigar als arxius l'història dels parcers o propietaris. Els motius, la casa on vivien... Tot això a Vacarisses.

Els comentaris han estat suspesos temporalment.