6/011 Barraca de cal Marit


B113 portada Small


REFUGI DURANT LA GUERRA CIVIL

 
 
INTRODUCCIÓ


Barraca de vinya de mida gran que va pertànyer als Valls de cal Marit del carrer Nou, en una zona plagada de feixes que segons el Pepet de cal Ramon 'eren molt ben fetes'. La barraca sembla ser que també va servir de refugi durant la guerra civil, especialment cap a les acaballes. Precisament una de les característiques més prominents de la construcció és la negror del sutge, prova d'un ús molt continuat en el temps
 
 


SITUACIÓ

Travessat el Pont del Burc prendrem el trencall de l'esquerra que mena a la pujada dels xiprers. Quan serem gairebé dalt prendrem un trencall a la nostra dreta indicat amb el nom 'Masia de l'Enric d'Ossó'. Quan arribarem a la residència de monges, anirem cap el seu dipòsit de gas, situat a la seva esquerra. Pocs metres més a l'esquerra, rere una pila de runam, trobarem la barraca.

 

DESCRIPCIÓ

Barraca als quatre vents molt ben conservada - conserva la terra a la coberta!-  feta amb blocs de mida gran i força ben treballats. La cara externa de la barraca avui ha estat colonitzada per falgueres. A l'interior, completament ennegrit, encara es pot trobar un carretó ple de brossa -la pissarra que hi vam trobar fa anys, ja s'ha desfet completament. El muntant és un pilar de 3 grans blocs, l'altra banda de l'entrada està lligada amb el parament. De cara a la seva conservació convindria, això sí, tallar alguns dels pins que són a tocar de la construcció.


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 2,35m
Amplada barraca (a) - 2,18m
Llargada barraca (ll) - 2,25m
Altura porta (ph) - 1,34m
Amplada porta (ap) - 0,64m
Amplada muntant (am) - 0,55m
Orientació porta - N125 (E-S)
Situació- Solei, propera al camí.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- pedrís interior, sutge, carro de paleta, pissarra, ampolla de vi, cullereta, llaunes, runam.
GPS - sí
Mapa Ballestar- sí
Estat - Excel·lent (E). Convindria estassar els volts de la barraca.
Data - 17-10-2018
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Torrent de Mascarell 06 /011
Numeració absoluta - 113
                     
 


CROQUIS


B113 CROQUIS Small
 
 
 

 
 


PROBLEMES PER FER PASSAR EL VI

Magnifico Ayuntamiento.

Lorenzo Utzet y Altimira, casado, mayor de edad, vecino de esta villa y habitante en la calles de Abajo número veinte y tres segun acredita con la cédula personal de novena clase expedida por esta Alcaldia en treinta Setiembre último señalada de número veinte y nueve que presenta á esta Magnifica Corporación con el debido respeto expone: Que encontrandose inhabilitado para sacar en carro los vinos de su mencionada casa de su cosecha por estrecharse la referida calle en el predio rústico de Jaime Gotés y Sala ó bien sea el patio de la casa de este sita en la calle de Barcelona número quince por medio de un pequeño margen de tierra, y también por la imposibilidad de pasar por el torrente Micó, con cuyos impedimentos se le originan perjuicios de consideración con la rebaja de precio que le resulta en dicho caso en razón de tenerlo que transportar á hombros un buen trayecto si los vecinos colindantes que abren puerta en la citada calle de Barcelona no le conceden permiso para verificarlo por dentro de sus casas como podrá ver la Corporación.
Por lo que
A la misma suplica humildemente que tomando en consideracion lo expuesto y previos los informes que en su mayor ilustración crea oportunos pedir, se digne darle á la expresada calle en todo su trayecto la abertura necesaria para que los vecinos de la misma puedan disfrutar de iguales beneficios de los demas convecinos teniendo paso para la facil exportacion de sus productos en meritos de justicia que pido. Gracia que el recurrente no duda alcanzar de la rectitud y justicia de esa Magnifica Corporacion cuya vida guarde Dios dilatados años para bien de sus administrados.


S. Lorenzo Savall 28-2-1882

                          por no saber firmar el recurrente lo verifico á su ruego y presencia Juan Girbent 

 
 
 
 
 Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 


GALERIA D'IMATGES

                                                                                      LA TAPADORA SIMPLE


B113 tapadora Small
 
 
 
 
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.