7/001 Barraca del camí nou 1.0

 

 

b200 frontal

 


LA BARRACA DEL CAMÍ NOU

 

INTRODUCCIÓ
 
Barraca en ruïnes situada a pocs metres d'una drecera que comunica dues pistes de la Serra de la Codina. En Ballestar situa aquest tram de camí als seus mapes, pels volts de finals dels anys cinquanta principis dels seixanta del segle passat, i ho fa amb el nom de 'camí nou'. El que sorpren és que aquesta barraca estava sencera fa cinquanta anys i avui gairebé és irreconeixible!

 


 

SITUACIÓ
Partint de la darrera corba abans d'entrar al terme de Gallifa, surt a la dreta la pista de la serra de la Codina. En alguns mapes aquest lloc on s'inicia el nostre camí, surt erròniament assenyalat amb el nom de Pla de les Forques. Ben aviat surt a l'esquerra un primer trencall assenyalat per anar en direcció a Sant Sebastià de Montmajor, lleugerament descendent. El seguirem. Per entre el bosc és possible veure el castell de Gallifa i també la masia granja de La Ferreria. En cinc minuts sortirà a la nostra esquerra una drecera assenyalada per seguir un GR (senyal blanc-vermell de Gran Recorregut) i un PR (Petit Recorregut), avui amb un pal indicador estirat a terra. No l'heu de seguir ni dos metres que trobareu a la vostra dreta el pi amb els senyals i just darrere les restes de la barraca. El recorregut total és d'uns 10 minuts.

 


 

DESCRIPCIÓ
 
Sorpren trobar aquesta barraca en aquest estat tan avançat d'enrunament quan als mapes del Sr. Ballestar figurava com a sencera, i estem parlant de 50 anys enrere.  El mur oest, el més sencer, aixeca 1,22m de terra. Tant la forma exterior com la interior evidencien que es tractava d'una barraca de planta rectangular, gens comuna al nostre territori. El parament oest, el més ben conservat, té uns 70 cm de gruix mentre que la resta fa 50 cm. És molt probable que la barraca tingués un sol muntant, el del parament est, mentre que la paret oest feia de suport directe de la llinda. Gairebé es pot descartar que aquesta barraca tingués un sostre de fusta o d'obra, perquè encara es pot apreciar en un cantoner com l'aproximació de filades ja arrencava de terra. Per altra banda es pot assegurar que tota la pedra caiguda de la barraca es troba entre els paraments.
 

 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- R4V (Rectangular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 1,22m (màxima)
Amplada barraca (a) - 1,23
Llargada barraca (ll) - 1,89
Altura porta (ph) - -
Amplada porta (ap) - aprox.0,50/0,90cm
Amplada murs (am) - 0,50/0,70m
Orientació porta - S195 (S-W)
Situació- Solei, propera al camí.
Llinda- -
Tapadora - -
Objectes-
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Aterrada (A). Els anys 50-60 la barraca estava sencera.
Data - 26-2-2011
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de la Serra de la Codina - 7/001
Numeració absoluta - 200

 

 

 
CROQUIS
 
 
b200 croquis medium

 


 
PAU AGELL i PERE SOBREGRAU
"Primerament epagat ÿ he esmersat per la fundasio que feu monpara ab son testamen a la casa de pera Sobragrau de Gallifa un sensal de preu ÿ nota de 300 lliures."
 
8 de novembre de 1767. Pau Agell, terratinent i llorençà il·lustrat
 
 

 
 
GALERIA D'IMATGES
 
 
b200 small
 
 
b200 pi i mur oest
 
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.