8/001 Barraca del torrent del Carner 1.0

b110 bona small

 


EN EL LÍMIT AMB CASTELLAR

 

INTRODUCCIÓ
Aquesta barraca situada al límit amb el terme de Castellar, es troba en molt bon estat. La presència d'un dipòsit d'aigua de plàstic a l'interior i també unes marques esgrafiades al dintell amb el verb 'plou', ens fan pensar que el lloc estava sent cuidat per algú que el devia considerar un refugi, una mica com passa amb els elements prop de la font del Carme (Castellar del Vallès). A tocar de la barraca s'aprecien rebrots d'aladern tallats de feia temps.

 


 

SITUACIÓ

Partint del revolt de la balma de l'Aiguader creurem el Ripoll seguint la pista del Carner. Sortirem de la pista seguint per la llera emboscada del torrent del Carner, partió natural de termes municipals. Deixarem enrere el forn de calç 1 del torrent del Carner i també el trencall cap el forn de calç 2. Arriba un moment que el caminet es disposa a creuar el torrent per situar-se al vessant hidrogràfic esquerre. Abans de fer-ho, haurem vist la barraca damunt un marge a la nostra esquerra.

 


 
DESCRIPCIÓ
 
Es tracta d'una barraca de dimensions lleugerament superiors a la mitjana, feta amb grans blocs (n'hi ha un de 0'60m d'altura per 1,02m de llargada) però al mateix temps el conjunt sembla molt ben treballat. Tant és així, que ens podria fer dubtar si aquesta no la van bastir especialistes en pedra seca. A l'interior trobem una postada pel càntir, orientada cap el nord. Damunt la llinda hi han uns esgrafiats on encara es pot llegir "3" (possible restes d'una data) "PG" "PLOU" "NURI". A l'interior, com passa gairebé sempre, encara es poden veure les restes de sutge ennegrint la pedra clau. És possible que la pedra que corona la terra de la volta sigui el vestigi d'un caramull.
 

 


 
CARACTERÍSTIQUES
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) amb 1 muntant
Altura barraca (h) - 2,10m
Amplada barraca (a) - 1,90m
Llargada barraca (ll) - 2,10m
Altura porta (ph) - 1,35m
Amplada porta (ap) - 0,60m
Amplada muntant (am) - 
Orientació porta - N102 (E-S)
Altura cocó Aigua - 0,35m
Llargada cocó Aigua- 0,50m
Amplada cocó Aigua - 0,30m
Situació- Solei, propera al camí i al torrent.
Llinda- simple, esgrafiada. 3 filades fins la tapadora.
Tapadora - simple
Objectes- té postada per l'aigua en el costat nord, dipòsit de plàstic amb aigua a l'interior, possible caramull, sutge.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Excel·lent (E). Havia rebut manteniment fins feia poc.
Data - 12-9-2009
 

 
CODI BARRACA
Conca del Torrent del Carner - Ripoll 8 / 001
Numeració absoluta - 110

 

 

 
CROQUIS
 

barraca 8.001 torrent carner medium

NOTA AL MAPA: l'indret assenyalat com 'les coves d'en Carner' hauria de dir 'Ruïnes del Carner'.
 

"VENDIMIA Ó BREMA
Ésta se acostumbra á hacer desde el dia de la Virgen de Montserrat (8 de setiembre) al día de San Miguel (29 de setiembre) según el estado de las uvas, la situación de las viñas y el punto donde éstas radican. La vendimia se practica cuando las uvas están en estado de madurez. Éstas se cortan al ras de racimo al objeto de que haya el menos escobajo ó rapa posible; se cortan con el barmell ó con tijeras, y á medida que se van cortando, con la punta del instrumento se van sacando los granos podridos y las bolías ó pieles vacías, porque agrian el vino. Cortadas las uvas, se colocan en cestos, y de éstos en portadoras, que una vez llenas se recubren con un seron ó capacho y se cargan á los carros; y si el estado de los caminos no permite su tránsito, se cargan cada dos portadoras en un mulo u otra caballería cualquiera que los conduce al punto donce radica la prensa ó el lagar"
Estudio Agrícola del Vallés (1874), autor incert

 
ENLLAÇOS

 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.