8/002 Barraca del Rossell

b117 4 ext

 


HI HAVIA UNA VEGADA UN ASE DINS UNA BARRACA

 

INTRODUCCIÓ
 
D'aquesta barraca sabem que un fort dia de tempesta, el parcer anomenat 'Rossell' no hi va poder entrar de cap manera. El seu ase s'hi va haver refugiat abans i  no el va voler deixar entrar, mentre a fora plovia a bots i barrals. Pel que sembla alguns animals pressenteixen abans que els humans els canvis de temps, i si es tracta de mulos, s'entossudeixen a mantenir el pronòstic!
Aquesta barraca també fou documentada gràficament per Lluís Vergès i Solà, cronista de la muntanya nascut a Castellar del Vallès i resident a Sant Llorenç Savall.

 


 

SITUACIÓ
 
Es pot arribar a la barraca o bé seguint el camí del torrent del Carner que ve de la balma de l'Aiguader (aprox. Km 15,500) i enfilar-se fins al carener de Creu Vermella. Un cop a dalt seguir la pista principal a la nostra esquerra (CROQUIS 1), o bé pujar directament pel carener de Creu Vermella (CROQUIS 2) . En aquest segon cas cal sortir del poble pel pont del Burc i seguir el tram asfaltat fins que abans de travessar el 'pont blau' sortirem per una pista a la nostra esquerra. En un fort revolt a l'esquerra deixarem el trencall que baixa fins el Molí de l'Agell i més endavant, creurem la llera del torrent de Mascarell passant per davant la caseta de la Jonsa. La pista és molt ample i anirem deixant trencalls secundaris que no tenen intenció d'enfilar-se al llom de la carena de Creu Vermella. Un cop haguem passat pel costat del possible dolmen de Creu Vermella seguirem la pista principal fins a trobar en una clariana el trencall que ve de l'antic abocador. Seguint la pista pujarem una petita rampa i així que entrarem al bosc de nou, pararem atenció a un collet que hi haurà a la nostra dreta. Ens hi arribem i ens decantarem pel costat esquerra uns cinquanta metres i seguint la traça d'un corriolet (pel trajecte hauríem d'ensopegar amb les tres fites de propietat). Si baixem el primer estrat que trobarem, veurem la barraca que hi està adosada.
 

 

DESCRIPCIÓ
Barraca de marge i sostre de lloses en bon estat de conservació. Provisionalment s'ha substituït la llinda petada per una altra tot i que en aquest tipus de barraques la llinda no sol comprometre la resta de l'estructura. La construcció ja conservava bona part del sostre de terra i presentava algun petit esvoranc a la paret exterior que foren arranjats. A l'interior encara trobarem una caixa de fruita i, si tenim sort, pells de la muda d'una petita serp com aquesta.

 


 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- CM (Circular de marge, amb sostre de lloses)
Altura barraca (h) - 1,64m
Amplada barraca (a) - 0,85m
Llargada barraca (ll) - 2,30m
Altura porta (ph) - 1,22m
Amplada porta (ap) - 0,40m
Amplada muntant (am) - 0,65m
Orientació porta - N142 (E-S)
Situació- Solei, propera al carener.
Llinda- simple
Tapadora - de lloses planes.
Objectes- pedrís interior. Una caixa de fruita. Sutge.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Excel·lent (E). A finals de l'any 2009 li fou substituïda la llinda trencada i reblerts els forats dels contraforts.
Data - 11-9-2009
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del torrent del Carner 8/002
Numeració absoluta - 117

 

 

 
CROQUIS 1
 
b117 croquis medium
 
CROQUIS 2
 
b117 croquis 2 medium
 
 


BIBLIOGRAFIA
 
VERGÉS I SOLÀ, Lluís. Bellesa i Atractiu de Sant Llorenç del Munt. Ed. La Mola. 1973

 


 

 
 
SECRET PER REMEDIAR LA SET CAUSADA DEL CALOR
Per a remediar la set causada per lo calor, procurareu de posarvos en la boca alguna de estas cosas, Crestall, Coral, Plata, Sucrecandi; ab tal que hayan estat un poch de temps en aygua de font fresca, tambe podeu pendre Iuleps de Roses, y de Violes, ab aygua o raels de Regalicia arrencada frescament de terra, que apaga la set, y de la manera que acostuma apagar la set que naix del calor lo vetllar, axi tambe lo dormir apaga la set que naix de sequedat.
Tambe fa lo mateix efecte refresdar la boca ab aygua glopejat, o pendre figas frescas, o pinyons ab cloua passantse los per la boca o fulles de Verdolagas, posades baix la llengua, tambe son molt principalissims, Peras, Prunas, Cireras, grans de Taronges, o sement de Ensiam, y Cogombres, lo mateix fa lo pa banyar ab aygua fresca primerament, y despres ab vi.
 
 
Llibre del Secrets d'Agricultura, Casa Rústica i Pastoril. Miquel Agustí, any 1617
 
 

 
GALERIA D'IMATGES
 
SOSTRE DE LLOSES
 
 
b117 13 small
 
 
CONTRALLUM
 
 
b117 11 small
 
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.