8/003 Barraca de les Canals 1.0

 

b115 7 small

 

FITANT ELS CINGLES I EL MOLÍ DE L'AGELL

 
INTRODUCCIÓ
 
Aquesta barraca ens havia estat citada per l'historiador local Jaume Valls i posteriorment indicada pel també historiador Albert Vicens. Per l'aspecte actual, molt deteriorat, i també per la seva situació en cara nord suposem que la barraca de les Canals devia ser de les primeres a ser abandonades, quan la febre de la vinya va iniciar la seva decadència, començant per abandonar les vinyes més allunyades del nucli urbà.
Molt probablement aquesta barraca pertanyia al pagès llorençà Andreu Camprubí i Borrell que, juntament amb el Josep Sors i Lloberas, eren els dos únics pagesos que tenien tros de vinya a l'indret dit Les Canals. L'Andreu era besnét d'en Bartomeu Camprubí, traginer de Monistrol de Calders el fill del qual - el Jaume Camprubí i Calvet - es casà amb una llorençana - la Maria Bruach i Oliver- i visqueren al poble: passades només dues generacions dels Camprubí a Sant Llorenç, l'Andreu ja menava la xifra rècord de 14 trossos!

 


 

SITUACIÓ

Cal arribar a la llera del riu Ripoll passant per les cada cop més enrunades restes del Molí de l'Agell, a la llinda de la qual encara es pot llegir la data de 1775. Seguint el corriol que baixa al riu Ripoll ens trobarem dins el magnífic meandre emmurallat conegut amb el nom de Cingles de l'Agell. Seguint per la llera del torrent trobarem una pista ampla que creua el riu per una passera de ciment. La pista remunta i troba un trencall a la nostra dreta que no prendrem. Seguirem pujant uns 15 metres de desnivell i sortirem a la nostra esquerra: cal haver sortit de la pista abans de trobar el trencall d'un nou corriolet, més amunt. La barraca es troba en el vessant nord d'aquest petit carener dissimulat per la vegetació. La zona ha esta esclarissada des de l'any 2022, fet que facilita moure's pel lloc. Amb una mica de sort encara podeu trobar algunes fites. El que és segur és que pel camí no trobareu restes evidents de marges de pedra seca.

 


 

DESCRIPCIÓ

Barraca circular molt enrunada que segurament aprofitava una concavitat natural. La orientació de la porta és ben poc usual a Sant Llorenç Savall: N20. De factura probablement grollera, el tancament de la barraca era fet a base de grans blocs del qual encara en resta un que amida (1,30x0,78x0,15cm) i també de planxes de conglomerat alguna de les quals, en caure, ha desplaçat les restes del muntant d'entrada.
 

 


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura màx. barraca (h) - 1,16m
Amplada aprox. barraca (a) - 1,70m
Llargada barraca (ll) - 2,78m
Altura porta (ph) - -
Amplada porta aprox. (ap) - 0,40m
Amplada muntant (am) - -
Orientació porta - N20 (N-E)
Situació- Obac,  part alta del vessant.
Llinda- -
Tapadora - -
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Aterrada (A).
Data - 12-12-2012
Apadrinada - no

 

 
CODI BARRACA

 

Conca Sud del Ripoll 8/003
 
Numeració absoluta - 115

 

 

 

CROQUIS






 
 
 
                                                          Pau Agell i Puigmartí (1736-1802), un pagès il·lustrat


Posà en marxa el molí fariner de l'Agell. L'any 1774 obtingué la facultat de construir un molí fariner a la vora del riu Ripoll, en l'aiguabarreig amb el torrent de Mascarell que per manca d'aigua havia de parar a l'estiu i en època de secada.

 
Sant Llorenç Savall, Més de mil anys d'història. Jaume Valls i Albert Vicens. Ed. Farell. Juliol 2010.
 








{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.