7/004 Quadrada de la Codina

 

b262 4 small

 


A SAVALL NOMÉS HI HA COMPTADES DUES BARRAQUES QUADRADES

 
INTRODUCCIÓ

Les ruïnes del Mas de la Codina són el referent per localitzar aquesta barraca de planta quadrada, de factura professional. El primers documents del mas Codina daten de 1497 i la masia dona nom a tot un carener que uneix els termes de Castellar i Gallifa passant per Sant Llorenç Savall. El 1839 el mas encara era regentat pel llinatge Codina, l' Antònia Codina. En alguns documents de l'època es parla de la Codina Nova i Vella, sense que fins la data haguem pogut aclarir aquests dos termes. Més endavant la casa i les terres de la Codina s'annexionaran, en bona part, al mas de La Serra.

 


 
SITUACIÓ

Del punt kilomètric 4,8 de la carretera Savall-Gallifa cal prendre la pista de la Serra de la Codina. Trobarem un trencall amb indicacions, nosaltres prendrem el de la nostra esquerra, que davalla suaument vorejant un carener i passant de llarg dos corriols que davallen a la nostra esquerra. Passats uns 30 metres del pal de torre elèctrica que tenim per sobre nostre, hem de parar atenció a una antiga pista que surt a la nostra esquerra i que ens portarà a les ruïnes del mas de la Codina. Entre les ruïnes hi ha les restes d'una barraca, la número 266. Nosaltres seguirem pel fil carener avall, direcció S-SE uns 230 metres per entre la vegetació, que amaga la barraca quadrada de la Codina, gairebé al límit amb els murs i espadat del carener.
 

 
DESCRIPCIÓ

Barraca enrunada del que havia estat un magnífic exemple de barraca de planta quadrada. Tres de les quatre pedres dels escaires (petxines) es conserven en perfecte estat, destacant una gran fornícula a l'interior. Les pedres emprades en la construcció d'aquesta gran barraca, gresos grisos i vermells, compactes i ben escairats, no semblen de la zona i ens fan pensar sinó van ser aprofitades de l'antic Mas de la Codina, un costum que no seria nou a l'època ( ni tampoc avui!)


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- Q4V (Quadrada als quatre vents)
Altura màx. barraca (h) - 1,60m
Amplada barraca (a) - 2,15m
Llargada barraca (ll) - 2,70m
Altura porta (ph) - -
Amplada porta (ap) - -
Amplada muntant (am) - 0,70m
Orientació porta - - (E-S)
Situació- Solei, carenera.
Llinda- -
Tapadora - -
Objectes- Fornícula interior.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Aterrada (A).
Data - 25-2-2011
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de la Codina 4/004
Numeració absoluta - 262
 

CROQUIS

b266 mas codina medium
 
 
 


BIBLIOGRAFIA
 
CASALS SUADES, MIQUEL; VICENS LLAURADÓ, ALBERT. El vessant desconegut de Sant Llorenç del Munt. Ed. Farell Llibres de muntanya 8. Febrer de 2004. pàg. 1731873. SUPORT AL CONSISTORI EN TEMPS DE GUERRA


 

Magnificos Sres.

 

Los abajo firmantes vecinos de esta población con el debido respeto a V. Exponen: Que atendiendo el inmejorable comportamiento que ha observado el actual ayuntamiento bajo todos conceptos y en particular el especial tino y prudencia con que ha procedido para que ninguno de sus representados sufriera el menor perjuicio en los aciagos tiempos que estamos atravesando, por cual motivo consideran que su cambio puede ser muy perjudicial a esta población al mismo tiempo que con el presente da al cuerpo municipal un voto de gracias por tan digno proceder. A V. suplican que condescendiendo a los deseos de los exponentes se designe hacer el sacrificio de continuar en sus puestos respectivos cada cual de los que actualmente los desempeñan en el actual municipio, y respecto de que algunos de ellos en ciertas ocasiones deben perder para el buen desempeño de sus cargos el jornal con que ganan su subsistencia y la de sus familias se ofrecen los abajo firmantes a que sean reintegrados de los fondos municipales de todos cuantos jornales pierdan acupados por las extraordinarias circunstancias en que desgraciadamente nos encontramos así como los gastos extraordinarios que por el indicado concepto tenga que hacer frente el municipio.
Es gracia que se prometen de V. los exponentes
SL Savall 14 julio de 1873.

 

Josep Marquet, Josep Valls i Valls, Jaume Valls, Ramon Canals, Josep Valls,  Gabriel Riera, Marià Borrull, Josep Armengol, Juan Gros i Roca, Joan Salallasera, Josep Cot, Francecsc Robira, Ignasi Oller, Joan Valls, Ramon Prat, Francesc Caba, Llorens Oliveres, Valentí Lluçà, Josep Daví, Jaume Valls, Joan Solé, Francesc Calbet, Llorenç Torra, Llorenç Espalter, Pau Gotés, Josep Robira, Josep Agell.

 

Quede admitida la presente solicitud, por ser una verdad lo que manifiestan los exponentes.
San Lorenzo Savall 14 de julio de 1873
El Alcalde,
Francesc Rius.
 
Arxiu Històric de Sant Llorenç Savall


{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}
 
 
 
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.