Obaga de l'Era, cova 1.0

obaga de lera cova medium

 


 

COVA DE L'OBAGA DE L'ERA: TOT TÉ UNA ESQUERDA


 

 

INTRODUCCIÓ

Fins i tot les mentides més petites tenen una esquerda per on filtra la veritat. Les mentides gegants, no cal dir-ho, sempre tenen fisures i és per això que malgrat que engreixin sense parar, més tard o més d’hora tenen tendència a desimflar-se pels esvorancs. Us convido a visitar aquesta cova perduda de la mà de déu, una mica per provar de fer-vos perdre pel bosc, i així també fer-vos sortir del camí que teniu marcat. Quan vaig entrar a la cova per dibuixar la topografia corresponent, a l’exterior hi havia un cel serè. Quan vaig haver acabat, a fora quèien volves de neu! Potser ja ho havia d’haver intuït per la mirada propera de les sargantanes que, extranyament, s’estaven a dins de la cova amb mi. I potser també ho havia d’haver imaginat per l’escurçó que maldava per amagar-se dins el bosc, proferint renecs, esbufegant i imflant el cos com un acordió. No ho sé però a mi allò, d’entrada, em va semblar un miracle transformador. Són tantes les coves miraculoses: a Lourdes, a Manresa, al mont Hira, la gruta de Amarnath...coves sense llum, temperatures comfortables i, sobretot, silencioses. Alguns diuen que són les primeres càmeres anecoiques naturals conegudes, i també les nostres primeres llars de pedra massissa. I tot gràcies a una terra que, tot i que molts la voldrien d’una sola peça, té esquerdes per totes bandes.

Entreu-hi. Entreu i gaudiu del silenci sense fisures. No us oblideu però, de dur amb vosaltres un frontal que il·lumini les tenebres.


SITUACIÓ

Si la memòria no se m’esberla, diria que la cova és a la banda obaga de la mateixa carena on hi ha l’avenc i la cova de l’Era dels Enrics, prop de la cinglera. Com que no hi ha camí que hi porti, ressenyarem la ruta que hem fet nosaltres no sense advertir-vos abans que, si no posem molta fe en l’empresa, és perquè és força improbable que ho pogueu repetir exactament com us indiquem.

Per arribar-hi caldrà baixar pel vessant hidrogràfic dret del torrent que hi ha a l’obaga de la carena de l’Era dels Enrics. Sortirem del camí de l’Era dels Enrics per la nostra esquerra, anant a trobar per aquest costat uns rocaters pels quals descendirem per entrar al bosc que cobreix el torrent. Entrarem dins l’alzinar tan sols uns metres, i continuarem torrent avall a aquesta mateixa alçada; d’aquesta manera ens estalviarem de ficar-nos dins la llera del torrent, força més embardissada. Arribarem a un altre rocater des d’on es veu també un rocater a l’altra banda del torrent. Des d’aquest punt anirem a trobar la llera tot baixant decididament, per travessar-la per un lloc còmode i sense vegetació punxant. Si teniu sort i pareu atenció, el punt en concret fa una mica d’embassament a la mateixa roca de la llera. Travessada la llera, pujarem rocater amunt i en diagonal com si anéssim a trobar la punta de la cinglera.

La cova queda pràcticament a tocar d’un ressalt extraplomat que hi ha una mica abans d’arribar a l’extrem sud de la cinglera.

DESCRIPCIÓ
La boca de la cova, de més de tres metres d’alçada, amb prou feines es veia, camuflada com està per almenys tres petites alzines que broten a la mateixa entrada. Avui les alzines ja han caigut.
La cavitat consta d’una galeria d’entrada de 6 metres de llargària amb una petita galeria superposada d’1,80m, i d’una galeria ortogonal i impracticable de 4m, al fons. Al fons de totes tres galeries, apareixen restes de colades i estalactites, així com nombroses colades d’anemolites a la paret dreta de l’entrada. Són també de destacar les restes d’ossos concrecionats que apareixen al fons de la galeria principal. El dia de la topografia vam trobar dues sargantanes llises dins la galeria impracticable; probablement ja es veien a venir la neu i, a manca d’escalfor solar, es trobaven més comfortables a l’interior de la cova. Sort que l’escurçó no va tenir la mateixa idea!

CROQUIS
obaga de lera cova croquis so medium

CODI CAVITAT
Conca de Matarrodona  05 / 35 (provisional)

Els comentaris han estat suspesos temporalment.