Les Canals, cova de



 Canals covaWEBTOP Grande

 


ENTRE VINYES, VORA EL RIU RIPOLL 

 

 
INTRODUCCIÓ
 

Vam localitzar aquesta petita cavitat mentre seguíem el rastre de marges de conreu de la vinya, l'1 de setembre de 2022. No es podria descartar que la cova ja servís de refugi per al vinyater, estalviant la presència d'una barraca a la zona que, per extensió de marges, correspondria que hi fos. Al xaragall que mena a la cova hi vam trobar semienterrada una ampolla de beguda carbònica "Perla", fabricada els anys 30 del segle XX a Sabadell.
Per la zona també fou trobat un forn de calç molt malmès.


 
 

 

 

 SITUACIÓ


Passat el Molí de l'Agell i els cingles de l'Agell, seguint el riu Ripoll avall, creuarem per la passera de ciment del Ranxero. Seguirem la pista que s'enfila al costat d'un revolt, a la nostra dreta, un rètol de finca en venda molt rovellat, és el punt on surt un corriol (en realitat una pista de desboscament abandonada) que seguirem planejant. Creuarem un torrent i no gaires metres enllà, hem de parar atenció a trobar, a la nostra dreta, un xaragall força marcat. La cova s'obre a la nostra dreta, a la base d'un ressalt terrós.

 

 

 

 

DESCRIPCIÓ


Petita cavitat enclavada en sediments quaternaris vora el riu Ripoll, en un lloc antigament conegut com Les Canals. La boca, que amida metre i mig d'amplada per 80cm d'alçada, permet l'accés estirat uns 3 metres per la galeria principal de direcció N60, moment que el sostre s'acota fins a 25cm d'alçada i continua en rampa ascendent, uns 5 metres més enllà. És molt possible que els teixons hagin connectat aquesta part impenetrable amb algun laberint dels seus caus. A poc més d'un metre de l'entrada, un ramal impenetrable de més de 3m de recorregut intersecta perpendicularment la galeria principal.


 
 
 

 

CROQUIS


Canals covaCROQUIS Mediana
 



 

CODI CAVITAT
 

Conca de l'Est del riu Ripoll 14 / 028 (provisional)


 
 

 

 
ENLLAÇOS

 

 

8/010 Barraca del Bosc del Ranxero 1.1


iacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.