Cinglera del Salamó, cova de la



 CingleraDelSalamoWEBTOP Grande

 

 


FRONTERA ENTRE GRANERA I SANT LLORENÇ SAVALL

 

INTRODUCCIÓ


Quan vam localitzar aquesta cavitat de primer vam pensar que es tractava de la cova del Salamó (Granera), prop de la casa del Salamó, i que sabíem que havia aportat vestigis arqueològics. A dins hi vam trobar estaques en molt bon estat, unes peces dentades metal·liques d'algun aparell modern....tot semblava encaixar amb una possible excavació fins que l'Espeleoindex va publicar les veritables balmes del Salamó i els mapes de patrimoni cultural de la Diputació van publicar la topografia de la cova de can Salamó i de cop vam descobrir que no tenien res a veure amb la cova que nosaltres havíem explorat!
I va ser llavors que vam decidir batejar la cavitat que hi ha sota les antenes del Salamó com la Cova de la Cinglera del Salamó. Hi ha altres forats en el mateix nivell, alguns de penjats, però la cova de la Cinglera del Salamó és la que té més recorregut. El lloc no deixa de ser interessant si tenim en compte que la orientació de les entrades de la cova són molt més favorables que les balmes del Salamó, i menció apart mereix la creu gravada que hi ha ran de la cinglera superior, una creu que algunes veus han volgut associar amb l'amagatall del tresor de les pagues a la soldadesca napoleònica en retirada...



 
 

 

 

 SITUACIÓ

Situats a les proximitats de l'antena del Salamó, baixarem pel corriol del torrent que baixa a La Mosquera, al sud de l'antena. Quan serem més o menys a peu de cingle - damunt el talús superior on hi ha la barraca no.405 del Salamó - sortirem del corriol per la nostra dreta anirem a trobar un repeu per on és possible accedir amb una grimpada, a l'entrada de la cova del Salamó, força emmascarada per vegetació.

 

 

 

 

DESCRIPCIÓ


Cavitat excavada en conglomeràtic eocènic contemporani amb el del massís de Sant Llorenç del Munt. Tot i que hi ha més d'una boca d'accés, la situada més al sud és la més accessible i ens aboca a una galeria espaiosa i paral·lela al cingle amb una galeria ortogonal a la nostra esquerra, que s'endinsa uns vuit metres més cap nord/oest, fins a tornar-se impracticable a causa dels sediments acumulats. A l'esquerra de l'entrada  principal de la cavitat  el sòl és farcit d'un sediment molt fi, i és on vam trobar fragments metàl·lics citats. Prop de la segona boca vam trobar les estaques...tot plegat provenia d'alguna tasca de manteniment de les torres elèctriques...?
El recorregut total de la cova de la Cinglera del Salamó és d'uns 41 metres.
 
 
 

 

CROQUIS

CinglesSalam covaCROQUIS Mediana
 



 

 

 

 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.