Matalonga, avenc

matalonga avenc medium


    UN PROJECTE D'AVENC

 

 

 INTRODUCCIÓ
 
  Aquest petit nou avenc ja va ser localitzat el 1999, però vist que a simple vista no semblava gran cosa, la seva exploració es va aplaçar fins el març del 2003. Efectivament, després d’una sortida fallida per retrobar-lo, i que va donar com a resultat el nou cau de la Forriola, vam retrobar l’avenc prop d’un rocater amb un alzina i un pi gros a  cada punta de la boca. Vam fer-ne fotografies i la corresponent topografia.
 

 
  SITUACIÓ
 
 Partirem de l’esplanada del desaparegut bar de Les Arenes. Seguirem la pista que va pel torrent de Matalonga, deixant a la nostra dreta la pista que porta a l’ermita i després a l’esquerra una altra pista que s’enfila a la carena de l’Illa i que ha estat recentment restaurada. Poc menys d’un minut d’aquest trencall cal parar esment a la nostra dreta perqué trobarem un camí per a desboscar que s’enfila al costat d’un torrentet tributari del torrent de Matalonga. Pel camí trobarem piles de troncs tallats. La pista s’acaba o s’embardissa quan el torrentet es divideix en dos ramals. Nosaltres pujarem amunt pel mig de la carena que fa de partió. Travessarem un espai esclarissat fins a trobar un rocater on a la nostra esquerra s’obre l’avenc, aproximadament a la cota 485m. Tot plegat, uns deu minuts des de la carena de la partió.
 

 
 DESCRIPCIÓ
 
 Amb una boca que ressegueix una diàclasi de direcció nord i d’unes dimensions de 4,5 x 2 metres d’amplada, l’avenc de Matalonga no supera els 3 metres de fondària, tot i que la seva situació en pendent i el gran tou de sediments no impedeixen de pensar en una possible obstrucció natural de la cavitat. Les parets que recorren el llarg de la cavitat són de conglomerat eocènic nu, mentre que les parets sud i nord semblen emmascarades per sediment arrossegat i nombroses arrels.
 

  
CROQUIS
  
matalonga i forriola croquis medium
 

  
CODI CAVITAT
 
 Conca de les Carenes de l'Illa 11 / 032 (provisional)
 

 BIBLIOGRAFIA
 
  MASÓ i GARCIA, Òscar. DESCOBRINT LA CASTELLASSA DE CAN TORRAS I ELS SEUS VOLTANTS. Farell Editors. 2008.
 

 
 
 
 
 
 
{audio autostart}oldmanshoes.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.