Gran del Collet del Llor, cova 1.1

 
 
gran del collet del llor cova 640x480
 
 

UNA COVA MÉS GRAN DEL QUE ES DEIA

 
 
INTRODUCCIÓ
 
 
La darrera de les coves situades a la mateixa canal que la cova dels Llimacs i la cova dels Mosquits. Amb un entrada de dimensions destacables (4m(h) x7m (a)),  la cova Gran del Collet del Llor és en realitat una foradada, donat que comunica amb una altra sortida a l’exterior, l'anomenada la Gatera dels Il·luminats, per bé que aquesta comunicació és impracticable. El nom amb que fou pintada ‘in situ’ pel grup espeleològic ERE difereix del emprat a la ressenya, on s’utilitza el mot Coll per comptes de Collet. Nosaltres hem mantingut aquest darrer per correspondre amb el topònim emprat pel mapa del CET. El que no acabem d’entendre és el motiu 'Gran', si hom no n’ha ressenyat cap de petita o simplement amb el nom de Collet del Llor, sense adjectius. Potser caldria explorar la zona amb deteniment per sortir de dubtes. En fer la topografia, vam advertir la presència d’un altre moixó com el de La Vall, que anava i venia d’un petit forat situat al sostre de l’entrada. Un forat que anava omplint pacientment  amb fragments de molsa, i que segurament era de la mateixa espècie que el de la cova de La Vall.
 
 

 
 
 
 
SITUACIÓ

 

Situats a la mateixa canal de la cova dels Llimacs, la baixarem uns metres i remuntarem per una canaleta amb un petit monòlit on hi ha la cova dels Mosquits, i dos metres per sota d'aquesta cova flanquejarem la cinglera en direcció sud per una estreta franja de terra que ens priva de caure al buit, fins arribar a l'entrada triangular de la cova, on hi ha la soca d'un antic roure. Des de la boca hi ha una excel·lent panoràmica dels Emprius i el Collet del Llor.
 

 


 

 
DESCRIPCIÓ
 
 
Sigui com sigui la cova, d’escassos  catorze metres de recorregut lineal,  representa la cavitat més generosa de dimensions de la zona, amb algunes estalactites penjant aquí i allà, a voltes formant garlandes dins dels relleixos, i un terra concrecionat en iniciar la lleu rampa ascendent. Trobem dues ramificacions importants. Una a l’extrem dret de la cova, perpendicular, quan el pas es torna impracticable, i una altra de penjada al costat dret de l’entrada, que no figurava a la topografia de l'ERE, on trobem un terra ple de petits fragments de roca esmicolats. En aquesta darrera, vam recollir tres mostres d’ossos pertanyents a petits vertebrats.
 
 

 

 
CROQUIS
 
grandelllor
 

 
CODI CAVITAT

 

Conca de la Vall d'horta 09 / 007 (al catàleg que està elaborant la SIS consta com a Foradades del Collet del Llor, nom que trobem molt més apropiat)
 

 


 

BIBLIOGRAFIA
 
 
 
 
 
 
ROMERO, MARTÍ. Les Cavitats del Turó del Montcau. Espeleòleg ERE núm. 21 Desembre de 1974.
 
 
 
TREPAT, MANUEL. Novetats al turó del Montcau. 1976.

 

 

 

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.