Ú, cova de l'

 

 cova medium

 

 


COVA I AVENC

 

INTRODUCCIÓ

Després d'haver parlat de l'avenc de l'Ú i de les peripècies per poder-lo explorar, li arriba el torn a la veïna cova de l'Ú. Una cavitat tan estreta com l'anterior, que només permet el pas d'una persona. Efectivament, desde l'avenc de l'Era dels Enrics mirant cap a llevant, cap els cingles a l'esquerra de les agulles de Matarrodona, es pot veure l'esquerda de la cova. Abans d'arribar-nos-hi, vam repetir l'operació d'utilitzar els prismàtics per tal d'assegurar la posició de la cova. Aquella sortida que vam fer des del Puig de la Balma on estàvem allotjats, va durar prop de vuit hores, i va donar el fruit de la descoberta d'un nou avenc.SITUACIÓ

Partint del coll de Boix en direcció al turó del Mal Pas de Puigdoure, deixarem a la nostra esquerra l'estribació que porta a les agulles de Matarrodona i a la cova Bonica de l'Illa. Agafarem la següent estribació (estribació 800, en el mapa CET coincideix amb la xifra 800 de la cota) sortint a la nostra esquerra i seguint el fil de la carena. Arribarem a un espadat des d'on a sota mateix veurem l'Agulla Petita de Matarrodona*. Nosaltres devallarem per la nostra dreta, trobant una canal fressada dins el bosc. Al costat hidrogràfic esquerre d'aquesta canal, dividida en dos per un promontori, hi ha l'avenc de l'Ú, aproxidament a la cota 767. Trobarem la boca a la primera divisió tal i com venim, tot just devallant uns metres. Baixarem la canal de l'avenc per sortir a un rocater a la nostra dreta. Continuarem planejant per aquest rocater a mig aire del cingle i en direcció nord. Travessarem una canaleta curulla de boix i en el proper revolt del rocater trobarem l'entrada de la cova que s'obre a la part alta d'una canal, i rere un tou de bardisses, aproximadament a la cota 759. 

DESCRIPCIÓ

Amb una alçada de cinc metres per metre i mig d'amplada, i flanquejada per un braç de colada estalagmítica imponent, l'entrada de la cova de l'Ú aparenta tenir més dels 10 metres que té en realitat.
Als cinc metres de recorregut la cova passa a tenir 20 cm d'amplada a la base! i cal superar dos ressalts de 1,5 i 1 metres respectivament, per arribar al fons de la cavitat, separada per una columna, amb alguns macarrons penjant del sostre i un microgour que estava tapat per sediments molt fins. La quasi totalitat de la cova apareix núa de concreció calcària.  Al fons de la cova de l'Ú vam trobar que hi havia anidat un ocell.

 CROQUIS

croquis foto small

 


 

CODI CAVITAT

Conca de Matarrodona 06 / 037 (provisional)

 

 


 

BIBLIOGRAFIA

 

* consultar el topònim a Sant Llorenç Pam a Pam d'en Josep Barberà. Ed. Cavall Bernat / 6. 1979. p128

 


 

ENLLAÇOS


{audio autostart}flickr.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.