Innocents, cova dels

innocents cova prov medium

 


ENTRE ELS 10 PRIMERS LLOCS FAVORITS DE SANT LLORENÇ

 
INTRODUCCIÓ
 
Cavitat que fou localitzada amb binocles tot i que es pot arribar a veure a simple vista des de certs angles privilegiats. Vam trigar anys a repetir l'observació fins que finalment vam anar decidits a trobar-la amb la idea de batejar-la com a cova de la Clau del Pany, en honor a la forma que perfilava la boca d'entrada. Quan vam haver entrat uns metres vam  trobar un pot de registre que reculava fins a finals de l'any 1980: la cova ja tenia nom i també uns visitants que l'havien mantingut inèdita. I no és estrany: per a nosaltres és una de les 10 millors raconades de tot el Parc Natural.
 

 
SITUACIÓ
 
Excessivament arriscada. Tot i que l'accés es pot arribar a fer sense cordes, el precipici no deixa dubtes que una ensopegada faria desaparèixer fins i tot la taca d'una caiguda.
 

 
DESCRIPCIÓ
 
Damunt una rampa d’uns tres metres, l’entrada ben perfilada de dos metres d’alçada, es va acotant fins arribar als 70 cm d’alçada als set metres. Però en menys de tres metres, just en el canvi de direcció de la diàclasi,  el sostre assoleix de cop els cinc metres i 45cm d’alçada. En aquest canvi de direcció podem veure algunes restes de concreció remarcables, colades, així com també el sostre en forma d’olla de gegant, típic en aquests encreuaments de diàclasis. La cavitat sembla estructurada en dos intercalaments de sorrenques que delimiten d’una banda el sostre de la boca d’entrada  i la base dels topis al fons, i de l’altra, el sostre abaixat de la galeria d’entrada. Aquesta darrera galeria, d’uns prop de vuit metres de recorregut, està dividida per dues graonades estretes de concreció i també per sengles topis. La primera graonada ens permet fer un ramonage que ens descobreix el sostre i l’altell pel qual encara es pot anar uns dos metres més al sud de la base de la galeria. Des d’aquest altell podem apreciar al sostre dues estalactites amb la seva sonoritat peculiar i també el so que fan els topis, també concrecionats. Al sostre també hi neix una galeria oest que no ultrapassa el metre. Aquí i allà apareix el sostre esquitxat amb uns poms d’arrels, gairebé tan petits que es poden confondre amb rats-penats. Tot el sòl apareix uniformement argilós, més humid a partir dels 10 metres, amb algunes restes de crostes de colades caigudes.
 

 
CROQUIS
 
De moment no hi ha croquis.
 
 
 

 
CODI CAVITAT
 
Cavitat temporalment incodificable.
 

 

 
 

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.