Gours del Llor, cova dels 1.0

 

gours del llor cova topo large

 


DOMINANT LA CAPÇALERA DE LA VALL D'HORTA

 
INTRODUCCIÓ

La cova fou intuïda pels volts del 2004, de l'embassament de la font del Llor estant. Dues sortides infructuoses apuntaven que la possible cavitat tingués un accés penjat però finalment el 4-2-2006 fou possible arribar a peu de cingle i fins i tot trobar un corriol de carboneig que passa per sota la cova. El nom de la nova cavitat per força havia de fer menció a les boniques piques o gours que hi trobarem.
 

 

SITUACIÓ


Caldrà seguir un nou trencall i camí que algú ha re-obert, seguint la traça d'un antic camí de carboners: pujant la canal del Llor i molt abans d'arribar al trencall de Les Fogaroses/Canal del Senglar trobarem a la nostra esquerra una altra cruïlla (marcada amb un punt carabassa a la base d'un cirerer), el seguirem gairebé planejant i quan haurem travessat el primer llom carener, haurem de sortir en pocs metres per la nostra dreta i enfilar-nos cap a la cinglera, a trobar la cova.

 

 
DESCRIPCIÓ

Una important boca de 7m d'alçada, fruit d'un desplomament del sostre en un estrat de gresos vermells d'uns 3m, dona pas a un solc d'uns 8 metres de profunditat. Al costat esquerre de la cavitat, es veuen 4 ó cinc gours molt ben perfilats, lloc on s'obre, a més, una petita galeria N20 d'uns 6 metres de profunditat, força concrecionada amb petites estalagmites i estalactites. En conjunt és una galeria més ampla que alta. A les piques més exteriors hi havia excrements de gat-mesquer i un os que no ha estat identificat, així com també un parell d'ossos pertanyents a aus, a l'interior*.
Paga la pena visitar la cavitat per aquests gours que sempre hem vist eixuts malgrat el degoteig d'algunes formacions, i també per la vista dominant sobre els Emprius i la capçalera de la Vall d'Horta.


* informació facilitada pel Miquel Nebot de la Secció Villalta del Museu Crusafont.
 

 

CROQUISgours del llor cova croquis medium
 

 

CODI CAVITAT

Conca de la Vall d'Horta 09/046 (provisional)

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.