Olga, cova

 

olga cova topo


6 metres de galeria i un gir incert

 
INTRODUCCIÓ

Aquesta cavitat fou localitzada pel Quim Solbas el 18-2-2010 en un petit sector del Sot de Matarrodona on ell mateix i també el Ramon Suades ja havien trobat altres cavitats. Tot i trobar-se inserida en el mateix nivell carbonàtic de conglomerat eocènic, la cova Olga es trobava en un indret més alçat i, naturalment, atapeït d'arítjols. Esgotada la toponímia de la zona per les nombroses troballes fetes, en Quim optà per batejar-la en honor de la seva filla.
 

 
SITUACIÓ

La cova Olga és la cavitat situada més a l'oest de tot el conjunt trobat al Sot de Matarrodona. De l'Alzina del Salari pujarem fins el coll de Boix. En direcció oest travessarem la pista de Matarrodona i seguirem el camí de Puigdoure. Sortirem del camí tan bon punt siguem al primer carener a la nostra esquerra. Baixarem decantant-nos cap a la nostra dreta fins a situar-nos a peu de cinglera. La imprecisió d'aquest relat podria fer que marxéssiu massa a l'oest de la cinglera i ensopeguéssiu amb l'agulla del Gran Gaiatu. Podria passar, però si no és el cas seguireu la cinglera en direcció est fins a trobar una petita canaleta costeruda al capdamunt de la qual trobarem la cova Olga. Convé ajudar-se d'alguna alzina per arribar a peu de la boca que sol tancar-se amb arítjols.

 


 
DESCRIPCIÓ
 

Amb una boca allargassada de gairebé 4m d'alçada amb tot de topis a punt per caure del sostre, la cova Olga segueix una diàclasi N98 durant uns sis metres. La part final es torna impracticable per l'estretor i per l'aspror de les parets i, a més, fa un gir de 90º.
Abans de fer-ne qualsevol desobstrucció, el 13-1-13  un Espeleopringuer hi va practicar una espeleoscòpia determinant que la cavitat no tenia continuïtat més enllà de dos o tres metres addicionals.
 
 

 
CROQUIS

cova olga CROQUIS
 

 
CODI CAVITAT

Conca de Matarrodona 05 / 061 (provisional) 


 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.