Debanadors, avencó dels 1.0
INTRODUCCIÓ
La cova i les ruïnes dels Debanadors eren conegudes pels del Puig de la Balma amb el nom de Les Corts. Pel que sembla, a mitjan segle XX uns criadors de porcs hi volien aprofitar els aglans de les nombroses alzines allí congregades per obtenir uns pernils selectes. Aquest ús podria explicar molt bé la presència del tancat que s'ha vingut coneixent com les 'ruïnes dels Debanadors', un cercle de pedres que no tenia l'aspecte d'haver tingut mai cap mena de sostre.
El proper avencó fou localitzat pel Marc Camí Garcia el 2013, quan el nou tramat de pistes obertes per a la explotació forestal encara no havia començat.
El proper avencó fou localitzat pel Marc Camí Garcia el 2013, quan el nou tramat de pistes obertes per a la explotació forestal encara no havia començat.
SITUACIÓ
Abans de l'obertura de les pistes es podia considerar la localització d'aquestat cavitat completament fora de camí, però ara no és lluny de la nova pista. Venint del Coll de Boix prendrem el trencall a la nostra dreta que porta a la Balma dels Debanadors. En pocs metres trobarem un trencall a la nostra esquerra que davalla i creua el torrent. El seguim fins a connectar amb la pista nova de trinca. Aquesta pista remunta un altre torrentet i el creua, arribant als peus de les ruïnes de Les Corts. D'aquí deixarem la pista i sortirem per la nostra esquerra a trobar el torrent que havíem creuat seguint la pista. Amb sort encara trobareu les fites que us portaran a un entallat a la roca al peu del qual trobareu l'avencó, a la vostra esquerra, a pocs metres de la llera del torrent.
DESCRIPCIÓ
La petita obertura de l'avencó dóna pas a un ressalt i a una galeria descendent de direcció N60 que davalla uns tres metres i fineix.
La petita obertura de l'avencó dóna pas a un ressalt i a una galeria descendent de direcció N60 que davalla uns tres metres i fineix.
CODI CAVITAT
Conca del Sot de l'Infern 06 / 022 (provisional)
Conca del Sot de l'Infern 06 / 022 (provisional)
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}
Comentaris
Respecte al qualificatiu de depredadors no sé si és l'adequat, però no és el millor comportament envers el Parc, sigui de titularitat pública o privada. Diria que ser-se el propietari no dona dret a fer el què vulguis.
No estem parlar d'una qüestió estètica, de si queda més bonic o menys. Estem parlant dels camins oberts i destrosses fetes i en bona part sense llicència, reconegut pel propi Parc. Però especialment les conseqüència de fer estassades i deixar abandonades al mig del bosc les restes vegetals, enlloc de retirar-les o triturar-les com obliga la normativa. Amb això el risc d'incendi i la seva propagació augmenta de manera exponencial. Però tanta responsabilitat te qui fa aquesta actuació il·lícita com qui la tolera, o sigui el Parc, i empara.
Discrepo amb el qualificatiu de 'depredadors' parlant de la gent del Puig de la Balma; ells continuen fent el que porten fent fa segles (pistes de desboscament avui perdudes n'hi ha a patades per tot arreu! per no parlar de les carboneres...). Altra cosa és l'impacte que pugui tenir en el marc d'un parc natural (parcialment de propietat pública). Certament, el resultat d'una estassada no es pot qualificar precisament de 'bonic' als ulls de qualsevol. Però tampoc ho són els paisatges desolats pels incendis -tots provocats per la ma de l'home, per cert.
Tant a la INTRO com al CROQUIS he intentat explicar què són i a on són aquestes ruïnes.
Salutacions,
JG
Aquestes pistes pràcticament totes són il·legals. Les han obert els del Puig de la Balma. Uns veritables depredadors de la Serra de l'Obac amb la connivència a de la direcció del Parc.
Avui hem estat per pel Sot dels Debanadors i és un veritable atemptat. Pistes obertes, restes vegetals de les estassaddes abandonades il·legalment. Un veritable desastre. Sembla que la degradació del Parc a tothom li estigui bé.
Aprofito: Hi ha camí per arribar a les Ruines dels Debanadors i se'n coneix la història? Gràcies.
Gràcies pels compliments. Sí, el croquis amb les pistes és de creació pròpia i basat en el mapa publicat pel C.E.Terrassa l'any 1987.
Intueixo que les pistes són de desboscament i coneixent aproximadament els límits de la propietat del Puig de la Balma, diria que forma part del cicle rotacional d'estassades que es repeteix al mateix lloc cada 30 o 40 anys.
Salutacions,
JG
Hi escric perquè em té intrigat saber la procedència del croquis que fas servir a la descripció.Vaig estar per la zona i veig que la informació que hi conté està molt actualitzada doncs. De fet, basant-me en les ortofotos del ICGC (http://www.icc.cat/vissir3/) les pistes que pasen al costat de les ruïnes de les corts es van obrir entre el 2015 i el 2016. Ni als mapes d'Openmaps ni als d'Alpina hi surten. I al mapa del ICC en surt alguna, però no totes les que reflecteix el croquis.
I, per contra, al teu croquis hi surten perfectament. Si no és molta indiscrecció, és un mapa de creació pròpia?
I ja de pas, saps per a quin motiu s'han creat aquestes pistes?
Gràcies!