Mercès, cova de lesmercs cova TOPOCOPYR


EL SECRET D'EN JOSEP BARBERÀ

 
INTRODUCCIÓ

En Lluís R.Hernández va fer-nos de guia d'un Espeleopringuer per mostrar-nos la cavitat que havia trobat prop de l'agulla de les Mercès, al sector de la Roca Salvatge. Resultava que en Quim Solbas ja la coneixia de la ma del descobridor de l'agulla, l'escalador i autor del 'Sant Llorenç pam a pam', el ja desaparegut Josep Barberà i Suqué que li havia mostrat, a més, alguns forats del sector.
 

SITUACIÓ
 
Caldrà partir del camí Ral de Manresa, prop de la casa de La Barata (Matadepera). Arribats a la cruïlla del Collet Estret seguirem el camí de la nostra dreta, seguint per la carena del Collet Estret en direcció al Paller de Tot l'Any. Abans d'arribar-nos a la canal de Mura,quan ja serem pràcticament sota el Queixal del Porc, sortirem de camí per la nostra esquerra, trobant un rocater amb unes restes de pedra seca formant un mur. Davallarem en direcció a la canal fins a situar-nos a peu de cingle. Resseguirem el peu de cingle en direcció sud,  trobant primer la Balma Petita i més endavant l'agulla i la cova de les Mercès. Si seguiu cinglera enllà trobareu l'agulla de la Germaneta i el forat del Joanet, cova batejada així pel Joan - descobridor de la cavitat i fill d'en Josep Barberà.
 
 

 
DESCRIPCIÓ

Amb una boca inicial de gairebé tres metres d'alçada, la cova de les Mercès es va acotant progressivament al llarg dels 8,40 metres de recorregut seguint una única diaclàsi N30. El primer acotament el conforma el doble conducte superposat que coincideix amb un petit nivell de gresos vermells, més impermeable que el conglomerat. Rere el pas, una petita capelleta ens permet posar-nos drets, fugaçment. A la nostra dreta, arran de terra, s'insinua una galeria ortogonal molt poc desenvolupada, segurament abans que l'aigua del nivell superior, en conducte forçat, aconseguís perforar el nivell de gres. El segon pas acotat ens mostra una saleta on el gresos han sofert una curiosa metamorfosi, sotjats per una munió de petits forats. A la nostra dreta la paret ha quedat reduïda a una columna a causa de l'aigua que va provar de seguir un camí alternatiu. Per les parets treu el cap alguna arrel d'alzina.
Paga la pena visitar la cova de les Mercès pel seu recorregut que, tot i ser breu, és força suggerent.
 

CROQUIS

Mercs covaCROQUIS
 

CODI CAVITAT
 
 
Riera de Rellinars 04 / 037 (provisional)
 

 
ENLLAÇOS
 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.