Abisme, Afrau, avenc, avencó, arcada, aviador, baborell, barbot, barrenc, bora, bòfia, botet, bufador, bullidor, canya, cau, catau, cigalera, clivellera, cova, escletxa, espluga, esquei, esquerda, font, foranca, forat, forat micó, fou, grallera, güell, mentirosa, pou, querant, rabeig, rec, tuta, ullal...Aquestes són les designacions més populars al nostre país per descriure els diferents fenòmens espeleològics. A continuació faig un llistat orientatiu de les més comunes al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac.

avenc dels confits

(avenc dels Confits, Serra de l'Obac)

 

Cova: cavitat de desenvolupament preferentment horitzontal originada per una o més diàclasis preexistents. En el cas de Sant Llorenç del Munt, el grup que elaborava el catàleg de cavitats va decidir situar un llindar de 5m de recorregut mínim, per sota del qual la cova passaria a anomenar-se Forat. Ex. Cova de la Brega, Forat de la Brega.

 
Avenc: Cavitat de desenvolupament preferentment vertical. En el cas de Sant Llorenç del Munt, el grup que elaborava el catàleg de cavitats va decidir situar un llindar de 3m de fondària mínima, per sota del qual l'avenc passaria a anomenar-se Avencó. Ex- Avenc del Pou, Avencó del Puig Andreu.

avenc riera seca

(avenc de la Riera Seca)


 

Foradada: cova de recorregut integral amb un mínim de dues boques d'accés. També poden considerar-se  foradades aquelles cavitats que havent entrat folgadament es descobreix llum pel costat oposat, encara que sigui inaccesible. ex.- Foradades del Forat del Vent, Foradada del Morral del Llop.

 

Cau/Catau: cavitat amb accés de petites dimensions i normalment amb un o més accesos impracticables. ex.- Cau d'en Banyeta, Cau de l'Estassada.

 

 

Balma: cavitat de desenvolupament preferentment horitzontal originada per la metereorització dels materials on es situa (a Sant Llorenç normalment coincidint amb els bancals de gresos. Sovint també s'hi poden trobar rastres de diàclasis el recorregut de les quals no sol superar el pòrtic format per la balma). ex. Balma de la Pola, Balma del Pla de Serrallonga.


Escletxa: cavitat les dimensions de llur boca superen el seu recorregut. Ex. Escletxa de la Castellassa del Dalmau

 

Pont de Roca: caprici del desmantellament dels cingles, on un bloc o més blocs formen un pont. ex- Pont de Roca del Tinet, Pont del Diable.

 

Termes com Cort fan referència a topònims antics que s'han conservat: el cas de la Cort Penjada de Matarrodona fa referència a l'aparença que la cova manté amb un estable, sobretot a partir del tipus de sòl que hom hi troba a l'interior.


Sot: petita depressió del terreny.(ex- Sot de les Unces)

 

Arcada: A peu de cinglera, una llesca ensorrada que ha deixat una obertura closa en forma d'arc. Normalment no ateny les dimensions d'una balma. ex. Arcada de La Falconera.

 


Evidentment aquesta classificació s'ha fet a posteriori de moltes troballes i batejos de cavitats que s'havien produït amb anterioritat. I no sempre es respecten les regles pel que fa a llindars establerts: p.e. un forat pot tenir una boca d'accés de major altura que no pas el recorregut, amb la qual cosa podria anomenar-se cova, o bé contenir elements que tot i el seu escàs recorregut facin que la cavitat esdevingui notòria en altres aspectes a banda de les seves dimensions.









{audio autostart}pavana.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.