009 Barraca del Joan Avellaneda


BC09 portada Small


CENTRE NEURÀLGIC PER FER EXCURSIONS A LA ZONA

 
 
INTRODUCCIÓ
 
Aquesta barraca de vinya duu el nom del sabadellenc Joan Avellaneda, membre actiu de la colla de Pedra Seca de Castellar que en fou, a més, el descobridor. La barraca està situada en un punt central on es poden conèixer topants tan interessants com la font i la surgència de la font del Carme, l'avenc S.E.C.E.S., la font del Sabater,  la cova Dos Forats, l'espectacular avenc Dues Boques, la cova de la Riera de la Font del Carme, l'avenc de les Fusines o l'avenc del Solei d'Aguilar, entre d'altres. És molt probable que el 1845 el propietari (i possiblement també el constructor) de la barraca de vinya fos en Jaume Girbau.
 


SITUACIÓ
 
Situada sota mateix de la xarxa elèctrica d'alta tensió i al vessant hidrogràfic dret de la capçalera del torrent del Senta, un torrent farcit d'espectaculars murs de pedra seca avui ocults per la malesa. Partint de l'esplanada de la font de la Boixa (Les Arenes), pujarem cap a la font del Carme i el seu 'refugi per si plou' (probablement una barraca margera reconstruïda). Seguint amunt el camí creua el torrent de la font del Carme i trenca cap a la dreta. Al final d'aquesta recta, a la nostra dreta trobarem una fita que assenyala que en pocs metres hi ha la cova Dos Forats. Gir a l'esquerra i prendrem el trencall de la dreta que ens situa en un rocater, sota mateix dels cables de tensió. Aquest corriol ens mena a la barraca de vinya no. 9 de Castellar del Vallès, situada al bell mig dels enderrocs provocats pels treballs d'instal·lació de la torreta d'alta tensió no.80.
 
 

 
DESCRIPCIÓ
 

Barraca feta amb grans blocs, el més destacable dels quals la gran llinda d'entrada. La barraca té el que podria haver estat una sortida de fums (les parets presenten sutge) i també un cocó per al càntir que, malauradament, presenta una esquerda comprometedora a la llinda. És possible que originalment la barraca tingués voladís, tal i com es pot veure a la part frontal. Els impressionants blocs que freguen la barraca pel vessant nordest suggereixen que  quan es van fer les voladures per obrar les torres, la barraca salvà la seva integritat pels pèls.

 

 

 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 1,80m
Amplada barraca (a) - 1,67m
Llargada barraca (ll) - 1,99m
Altura porta (ph) - 1,09m
Amplada porta (ap) - 0,67m
Amplada muntant (am) - 0,70m
Orientació porta - N113 (E-S)
Situació- Solei, propera a la pista.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- pedrís interior, sutge. Probable sortida de fums i cocó pel càntir. Pell de serp, pot de registre.
GPS - si
Estat - Restaurada (R).
Data - 25-7-16
 

 
CODI BARRACA
 
Castellar del Vallès 009

 


 
CROQUIS

BC09 CROQUIS Medium
 
 
 

 
BIBLIOGRAFIA
 

Les Fonts de Castellar. Fonts, mines i punts d'aigua. Centre Excursionista de Castellar. 2004.

Les Cavitats de la Vessant Est del riu Ripoll (I i II). BADIELLA, X. AGUIRRE, F. MUÑOZ, J. MOTA, F. Arxiu CET.

 
 

OFICIO DIRIGIDO AL SR ALCALDE DEL PUEBLO DE CASTELLAR

Alcaldia de Sant Llorenç Savall. Da parte á V. de haber recibido noticia de hallarse un hombre muerto en el punto de la viña llamada Jose Solá camino que media entre l'Illa y Sant LLorenç Savall termino llamado Carner jurisdiccion de su alcaldia de lo que doy parte para su gobierno. Sant LLorenç Savall a 16-10-1836.
Al Sr. Alcalde de Castellar.
Joan Cadafalc, alcalde de Sant LLorenç Savall.

Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall


GALERIA D'IMATGES
 
L'ESQUENA DE LA BARRACA
 
 BC09 back Small
 

VISTA GENERAL DE L'INTERIOR DE LA BARRACA

 BC09 int Small
 


 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.