6/003 Barraca del Victo el Campaner 1.2

b112 portada small

 


VICTO EL CAMPANER "1861"

 

INTRODUCCIÓ
 
En Victo el Campaner es veu que era molt hàbil fent anar les campanes de l'església -segons ens recorda el Josep Agell de Cal Ramon. Temps enrere els tocs de campana eren gairebé una ciència i hi havia tocs per a un munt d'activitats quotidianes i també religioses, que ja començaven a les 6 del matí. Pel que es veu, el Victo havia enginyat la forma de fer-les sonar des de casa seva mitjançant una complexa estesa de cables, tècnica que copiaria més tard el Salvador de cal Marfà.
Cal pensar que la denominació de la vinya i la barraca amb el sobrenom d'una persona que el mateix Josep Agell va conèixer, no es pot correspondre amb la data que hi ha inscrita, que és del 1861! Ha de ser un dels molts canvis de denominació que hi hagut al poble al llarg dels temps, de la mateixa manera que la casa de l'actual Hostal de cal Pla abans es coneixia com cal Maurici.
Actualment (2024) al terme de Sant Llorenç Savall només hi ha cinc barraques de pedra seca amb la data gravada.

 


 

SITUACIÓ
 
Situada al costat hidrogràfic dret de la riera de Mascarell, un xic més amunt de l'aiguabarreig amb el torrent del Rossell, per arribar-hi cal fer la pujada dels xiprers en direcció a la masia de la Busqueta. Passat el collet de la masia de mossèn Enric d'Ossó hi ha un tram planer. En el primer revolt a l'esquerra ens surt a la nostra dreta un trencall de pista que davalla cap a la riera de Mascarell. El prendrem, i quan sota un revolt pronunciat veurem unes cases de nova construcció, sortirem planejant a la nostra esquerra per trobar la barraca, que està sobre les dites cases en direcció nord-nord/est. El lloc és conegut com el Rossell de Baix.

 


 

DESCRIPCIÓ

Barraca escassament circular en bon estat de conservació (2009) però que ha començat a perdre gran part dels contraforts, amb la conseqüent escampada de terra de la coberta que això comporta i en algun cas, és possible veure la llum des de l'interior. Els fonaments de la barraca aprofiten un estrat rectilini de sorrenca, fet que li desdibuixa la planta circular. Essent una de les dues barraques de pedra seca del nostre terme amb la data inscrita a la llinda, la barraca fou arranjada en 12 sessions matinals l'any 2014. La barraca del Victo el Campaner conserva encara mitja porta de tancament i també part del xupet que es davant mateix de l'entrada. Ambdós elements, porta i xupet, testimonien que la parcel·la es va conreuar fins als darrers temps de la vinya, ben entrat el segle XX. Val a dir que avui dia la inscripció de la llinda s'intueix més que no pas es llegeix.

 


 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents), parcialment contruïda sobre estrat de sorrenques.
Altura barraca (h) - 2,02m
Amplada barraca (a) -1,58m
Llargada barraca (ll) - 2,20m
Altura porta (ph) - 0,93m
Amplada porta (ap) - 0,46m
Amplada muntant (am) - 0,50m
Orientació porta - N241 (S-W)
Situació- Solei, propera al camí i al torrent.
Llinda- simple amb data gravada de l'any 1861
Tapadora - simple
Objectes- mitja porta amb pany, bossa d'adobs, bastó, matalàs.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Restaurada (R) el 2014 en 12 sessions matinals.
Data - 20/12/2009
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Mascarell 6/003
 
Numeració absoluta - 112

 

 

 
CROQUIS
 

b112 victo el campaner croquis medium
 
 

 
 
"Son los habitantes de esta comarca (El Vallés), como los demás catalanes, activos y emprendedores; miran con horror la ociosidad y el vicio, y a todas partes les lleva su noble ambición; aman con vehemencia y agradecen los beneficios; son temibles si se les agravia injustamente; no ambicionan distinciones; son entusiastas por su profesión, que por lo común es la misma que sus padres ejercieron; domina entre ellos el espíritu de paisanaje; gustan mucho de celebrar el culto público con gran lujo".

 

Estudio Agrícola del Vallés (1874), autor incert.
 
 

 
GALERIA D'IMATGES
BOSSA D'ADOB A BASE DE NITRATS
 
 
b112 3 abono

L'INDRET DEL MASCARELL

b112 exhuber small
 

 
 
ENLLAÇOS
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.