1/015 Barraca de l'Encenedor


B420 portada Pequeo
PRIMER PEU AL BORRELL

 
 
 
INTRODUCCIÓ


Sabíem que a mitjan segle XVIII la finca i la casa del Borrell havien estat venudes a trossos entre no menys de 21 propietaris que hi cultivaren vinya. Però el cert és que teníem pocs exemples de barraques de vinya al sector, i el 2016 hi vam dedicar un bon grapat de sortides que ens desvetllaren construccions - la majoria en ruïnes- com la present. Com que es tractava d'una barraca propera al camí del Serrat del Bonaire i a més, tenia unes dimensions reduïdes, vam temptar de reconstruir-la en solitari. Durant el desempedregament va aparèixer un encenedor que es podia desmuntar en tres mòduls; devia pertànyer al darrer pagès del tros o bé a un caçador que encara hi trobà refugi.
 
 

 

SITUACIÓ

Situats al Fals Coll de Palomeres - damunt la urbanització de Les Marines- prendrem el corriol que ascendeix al Serrat del Bonaire. En el punt exacte que deixarem de pujar i s'inicia la part planera, sortirem a la nostra esquerra i en suau baixada i a uns trenta metres trobarem la barraca a la cara soleia del Serrat del Bonaire, amb vistes a La Mola. Amb sort, al punt per sortir del camí hi trobarem una fita i un traçat fet amb els troncs de la darrera estassada.

 

 

 

DESCRIPCIÓ
 
 
Barraca margera terrera de petites dimensions que aprofita un sortint de roca que en reemplaça la paret nord. Envaïda per la vegetació i per càdecs que en segellaven l'entrada, la barraca estava completament aterrada, conservant únicament la grossa llinda i una part de la paret sud que hem mirat de conservar al màxim en el procés de reconstrucció - i probablement en detriment de l'estètica final.
En havent acabat de desempedregar vam trobar que els fonaments no acabaven de ser circulars, per la qual cosa vam haver de remoure una grossa pedrota del seu lloc. Probablement la barraca es va esfondrar pel fons, on tot semblava molt més descompost, sense descartar que una part de la roca mare hagués pogut cedir en algun moment. Normalment les barraques margeres terreres que cercaven estalvi de pedra han passat a engruixir l'estadística llorençana de barraques aterrades, fent bona la previsió que la geologia local és un factor determinant en l'aspecte final i durabilitat d'aquestes construccions.


 


 

 

 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- CMT (Circular Margera Terrera) 2Filades fins a la tapadora, 1 muntant
Altura barraca (h) - 1,20m
Amplada barraca (a) - 0,80m
Llargada barraca (ll) - 1,16m
Altura porta (ph) - 0,70m
Amplada porta (ap) - 0,55m
Amplada muntant (am) - 0,42m
Orientació porta - N332 (W-N)
Situació- Solei, propera al camí del Serrat del Bonaire.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- encenedor, caramull.
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Restaurada (R). En 4 sessions en solitari entre el març i abril de 2023. Faltarà tallar el pi del davant de l'entrada, que s'inclina perillosament cap a la construcció
Data - 25-3-23
Apadrinada - no


 

 
 

CODI BARRACA
 
 
Conca del Borrell 1/015
 
Numeració absoluta - 420
                     
 

 


CROQUIS

B420 CROQUIS Pequeo
 
 
 
 

 


 EL FINAL DEL MAS BORRELL
 
 

 L’any 1753 les tres filles del darrer propietari, Francesc Borrell, que morí sense hereu, confessaren que el mas limitava a l’Est amb les Oliveres, i al sud amb el Marquet i el Daví. Cap de les filles es reconegué com a propietària del mas, a causa dels molts deutes que tenia contrets, i renunciaren a heretar-lo. Llavors els Regidors de Sant Llorenç hi posaren masovers, per a explotar el mas i així poder cobrar el cadastre. La propietat es dividí  entre diversos pagesos de la vila com Pau Rius, Josep Oliveras i Francesc Dalmau, i “hi havia molts terratinents”. 


                                                                                                                                                                                                                                                                               VALLS, Jaume. ONOMÀSTICA de Sant Llorenç Savall Inèdit

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 


GALERIA D'IMATGES


                                                              ABADACADABRA, POTA DE CABRA!

B420 moeventBloc Pequeo
                                                                                         PUJANT PARET

B420EvolucioTancament Pequeo 
 
                                                                                                                                                                                    
                                                                                 TAPADORA A PUNT


 B420 TAPADORA Pequeo
 
 
 CENDRES


B420 Cendra Pequeo                                                                                   PI QUE HA DE CAUREB420 PiCaient Pequeo
{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/pla

Els comentaris han estat suspesos temporalment.