3/004 Barraca del Pont de la Sala

 

b189 portada small

ENRUNADA EN POC TEMPS

 
INTRODUCCIÓ
 
Sobta trobar aquesta barraca completament enrunada quan fa 50 anys en Jesus Ballestar la va assenyalar com a sencera. És possible que l'enrunament definitiu es produís amb l'incendi de 2003 o bé perquè algun forasenyat va triar el lloc per fer-hi abocaments il·legals. Per documentació antiga sabem que durant el període daurat de la vinya (s.XIX) aquest vessant del Ripoll també era propietat del Mas Vilatersana que aleshores compartia amb Salallassera el mateix terratinent, Adjutori Salallassera, qui també fou alcalde de la població els anys 1848-49. Dels més de 23 parcers que estaven censats a Vilatersana, actualment i per causa de succesives vendes, només queden dues o tres barraques dins els actuals límits de la propietat.
 

 

SITUACIÓ

Prenent la carretera B-124 que de Sant Llorenç Savall porta a Monistrol de Calders, passat el Km 22, es travessa el torrent de la Sala (Saladelafont). Abans de travessar neix una pista a la nostra esquerra que remunta un carener. Quan és gairebé a tocar del llom, fa una pronunciada corba a la nostra dreta. Pocs metres més enllà trobarem les restes de la barraca sota mateix de la pista. En el punt exacte encara hi creixen ceps bords.


 

DESCRIPCIÓ

Barraca margera que es recolzava en un estrat de sorrenca. Més ampla que no pas fonda, la barraca del Pont de la Sala ha quedat reduïda a una pila de rocs.

 


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- CM (Circular Margera)

 

Altura màx. barraca (h) - 1m

 

Amplada barraca (a) - 2,32m

 

Llargada barraca (ll) - 0,95m

 

Altura porta (ph) - -

 

Amplada porta (ap) - -

 

Amplada muntant (am) --

 

Orientació porta - en l'estat actual no és possible reconèixer l'entrada. Possible orientació N148 (E-S)

 

Situació- Solei, propera al camí i propera a un petit torrent tributari del riu Ripoll.

 

Llinda- -

 

Tapadora - -

 

Objectes- ampolles de plàstic i espardenyes.

 

GPS - si

 

Mapa Ballestar- si

 

Estat - Aterrada (A). La pedra és a dins.

 

Data - 3-06-2010

 
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de l'Oest del Ripoll - 3/004

 

 

Numeració absoluta - 189

 

 

 

CROQUIS


b189 croquis medium
 
 
 1836. ELS CARLINS PROHIBEIXEN ANAR A LA VINYA

Declarandose como a tenor del presente se declaran en estado de riguroso de sitio todas las poblaciones fortificadas por los rebeldes de los tres corregimientos de ordenes de Manresa Cervera y Villafranca del Penedés, se previene a toda persona de cualquiera edad, clase, sexo, condicion y estado que fuera, y sea despues de tres dias de la publicacion de este, encontrada a media legua del radio de ellas ser irremisiblemente pasado por las armas como a considerado por traidor al Rey y a la religion. Y para que llegue á noticia de todos y no sirve de disculpa su ignorancia ordeno publicar el presente. Dado en Castellfollit del Boix á los 23-11-1836

El Brigadier Benito Tristany
 
Arxiu Històric de Sant Llorenç Savall


 

 
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.