Diari d'abord

El dr. Josep Barriga, una mirada al Sant Llorenç Savall del segle XIX

El Dr. Josep Barriga i Sala (Badalona, 1768- Sant Llorenç Savall, 1834) va deixar la carrera eclesiàstica per dedicar-se a la medicina que acabà exercint al poblet de Sant Llorenç Savall, on també hi esposà. Abans però, ja havia deixat  per a la posteritat la primera Història escrita de Badalona.
De la mà dels llibres d'aconductament que ens ha llegat el metge, el doctor Barriga ens obre una finestra en el temps per a poder llambrejar el Sant Llorenç Savall de les primeries del segle dinou. Sentirem a parlar de sangries i manxiules o el remei del mal de pedra signat pel mateix doctor Barriga. Coneixerem les feines estacionals dels bracers i pagesos de la contrada que pagaven amb llur treball les despeses mèdiques, i seguint aquest camí coneixerem fets quotidians i també la identitat d'una infinitat de renoms avui perduts però tan peculiars com el bocapudent, el bagarro, el cara de ferro, el ploraire, el cagaire, el tres diners, el cua d'ase, el saltaroques etc.
A més dels masos del rodal de Sant Llorenç Savall el radi d'acció del metge incloïa llocs tan distants com Gallifa, Granera, can Criac (Castellterçol), el Òbits, la Mata, can Robert o can Pèlacs (Matadepera), Sant Feliu del Racó, Sant Sebastià de Montmajor,  Castellar del Vall
ès o Sabadell, indrets que visitava a coll del seu ase i que als nostres ulls el converteixen en un veritable metge rural.


barriga 2016


Aprofitant la presentació del no. 24 de la revista local d'història LACERA, el proper dia 7 d'octubre * a les 20h faré una xerrada sobre l'article central "El dr Josep Barriga i Sala, una mirada al Sant Llorenç Savall del segle XIX".
Sereu benvinguts.ENLLAÇOS

Matinal 4. El Torrent Bo i la volta del Dr. Barriga 
 
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.