4/009 Barraca de l'Ermita Vella




B275 portada Small

 


UN INDRET CARREGAT D'HISTÒRIA

 
 
INTRODUCCIÓ

 

Aquesta barraca de vinya es trobava en ruïnes enmig d'unes altres ruïnes poc conegudes: l'ermita Vella. Aquest és el topònim dels mapes de la propietat de l'Ermengol que assenyalen el lloc exacte, límit amb la propietat del Vinardell i lloc on, possiblement, també s'hi havia aixecat la Torrota de Lacera. És probable que el parcer del lloc fos el devot llorençà Isidre Dalmau de cal Cames, molt afeccionat a gravar creus a les seves barraques i que aquí hauria trobat un lloc sagrat de primer ordre per plantar-hi la seva vinya.
 
 

 
SITUACIÓ

 

Seguint la pista que de Les Conques porta a Salallassera i després d'una recta ben llarga arriba a uns camps propietat de Salallassera. En aquest punt surt un trencall a la dreta que travessa el torrent de Salallassera i fa una llarga reculada camí del Vinardell. Quan la pista es situa a la divisòria de propietats, en el carener anomenat de la Roca Foradada, sortirem de la pista per la nostra esquerra i anirem a trobar la barraca de l'Ermita Vella, més amunt del mateix carener.
 

DESCRIPCIÓ
 
La barraca mantenia la llinda a lloc però la volta s'havia enfonsat per sota el nivell de la pròpia llinda. En deu sessions matinals de 2015 fou restaurada en solitari, comptant amb l'inestimable aportació del lloc, molt ben proveït de pedra caiguda de la pròpia barraca i també de l'antiga ermita de Vallcàrcara i que segurament ja havia estat espoliada segles enrere per al conreu de la vinya. Entre el pedruscall també vam trobar nombroses restes de teula i rajoles, segurament provinent de l'antiga ermita. La barraca compta amb un cocó pel beure situat al costat nord i que es conservava intacte. El cirerer d'arboç a frec de la construcció fou respectat per motius estrictament pràctics: protegeix la barraca de l'hora forta d'insolació.
Hem de confessar que fou un veritable plaer treballar aquesta construcció tan allunyada de la població de Sant Llorenç Savall.


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 2 muntants
Altura barraca (h) - 1,80m
Amplada barraca (a) - 2m
Llargada barraca (ll) - 1,82m
Altura porta (ph) - 1,13m
Amplada porta (ap) - 0,37m
Amplada muntant (am) - 0,56m
Orientació porta - Sud (S-W)
Cocó beure
h - 0,28m
a - 0,22m
ll - 0,50m
Situació- Solei, carenera, propera a xaragall
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- sutge, dues llindes paral·leles, cocó beure restes de teula i rajoles, pedrís interior,  voladís, caramull, pot de registre
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Restaurada (R) en solitari en 10 sessions matinals entre els mesos d'octubre i desembre de 2015.
Data - 12-12-2015
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de l'Ermengol 04 /009
 
Numeració absoluta - 275
                     
 

 
 
CROQUIS

B275 CROQUIS Medium
 
 
 
 

 
 
 BIBLIOGRAFIA
 
PLADEVALL, Antoni. VIGUÉ, Jordi. Catalunya Romànica. Grup Enciclopèdia Catalana.  Barcelona, 1985.
 
 
 
 
 
L'ermita Vella
 
 
Tot i que les ruïnes són anomenades per tothom Sant Feliu Vell, no sembla probable que aquests vestigis responguin a un edifici anterior a l'actual església de Sant Feliu de Vallcàrcara, propera al mas Ermengol. El conjunt és format per dos sectors clarament diferenciats, compostos per dues estructures que disten entre elles uns 25m, l'una situada en un lloc elevat i l'altra al sud respecte la primera. En aquest sector s'observa una estructura rectangular d'uns 69m quadrats, dividida en quatre parts simètriques; les parets, no gaire més d'un metre d'altes, tenen un parament fet de pedres rectangulars de diverses mides, unides sense morter. Dins aquesta construcció hi ha un forat que bé podria ser una sitja.
 
 
Catalunya Romànica. Grup Enciclopèdia Catalana.  Antoni Pladevall. Barcelona, 1985
 
 
 
 


ENLLAÇOS

Vídeo 50

 



GALERIA D'IMATGES

 

ESTAT ORIGINAL

 

B275 Small


EL CARAMULL i LA MOLA

B275 5 Small

 
 
 
 
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.