6/004 Barraca de cal Cames 1.2

b127 6 porta int creus
 

LA CREU DELS CARLINS

 
INTRODUCCIÓ
 
Tal i com ja vam explicar aquí, podria ser que el propietari d'aquesta barraca hagués estat un fidel partidari dels Carlins, i que les dues creus gravades a l'interior fossin un senyal, una forma d'establir lligam amb les partides de carlins que sovintejaren pel país amb consignes d'agitació i revolta. A primers del segle XIX el propietari del tros era l'Isidre Dalmau, dit el 'Cames', que també tenia vinyes a Salallassera, l'Ermengol, la Costa del Rifer, el Burc i a Les Oliveres. Sabem per l'actual propietària Coloma Farell i el seu fill Antonio Pladevall, que el segle XIX un fill de cal Cames era capellà.
Pel que fa als conreus de la finca, el 1854 hi havien consignades diverses varietats: 6 cortans de sembradura, 2 quarteres de vinya, 1 cortà d'olivar, 2 cortans d'erm i 1 cortà de roques*
 
 
*ARXIU DE LA CORONA D'ARAGÓ
 
 
 
 

 
SITUACIÓ

Passat el pont del Burc, cal ascendir la pujada dels xiprers en direcció a la masia de La Busqueta. Deixarem a la nostra esquerra el tram final asfaltat que puja a la casa i seguirem per la pista travessant el torrent de La Busqueta i metres més enllà, seguint els camps llaurats, el torrent de Mascarell per una passera cimentada. Prendrem el trencall de la nostra dreta en direcció al torrent del Rossell i seguirem a frec del filat del tancat que es coneix com els 'gossos del Nico'. Trobarem  un trencall ascendent a la nostra esquerra que no seguirem. La pista gira cap a l'esquerra i segueix un gir pronunciat a la dreta, coincidint amb un torrent, on apareix una segona bifurcació. Seguirem pel ramal de la nostra esquerra però no gaires metres, perque per damunt d'un parell de feixes de bosc, i seguint una tanca encintada, trobarem la barraca de cal Cames. Si ens passéssim de llarg, i continuàvem la pista, aniríem a parar a l'antiga granja de cal Punyalet.

 


DESCRIPCIÓ
 
Barraca circular als quatre vents de factura grollera, més allargada que ampla i ubicada al sector conegut com El Rossell. La barraca es recolza damunt un bloc de conglomerat, fet que li dona l'aparença exterior de ser més alta del que en realitat és. Actualment la barraca tenia els contraforts molt malmesos, tot i que conserva encara les restes de voladís damunt la gran pedra que fa de jàssera (llinda). És probable que un bon nombre de barraques llorençanes comptessin amb un voladís damunt la llinda, donat que l'entrada solia ser el lloc més indicat per fer-hi el foc tenint millor ventilació.
Integrada al bosc del Rosell, una colònia de falgueres han colonitzat bona part de les parets. A l'interior destaquen dues grans creus gravades.
 

 


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 1,81m
Amplada barraca (a) - 1,57m
Llargada barraca (ll) - 1,92m
Altura porta (ph) - 1m
Amplada porta (ap) - 0,64m
Amplada muntant (am) - -
Orientació porta - N326 (W-N)
Situació- Solei, propera al camí.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- dues creus gravades a l'interior, pedrís interior, sutge.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Bo  (B). Ha perdut bona part dels contraforts i de la terra de la coberta. Sobre la llinda hi ha restes del voladís.
Data - 10-2-2010
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Rossell 6/004
Numeració absoluta - 127

 

 

 

CROQUIS

b127 croquis medium
 
 
 


CARLINS!


Mandará V. la comparecencia al presente juzgado del masobero de casa Cadafau, de José Sallent, del estanquero de San Lorenzo Savall, del individuo del Ayuntamiento que acompañó al último á interceder para que soltaran los carlistas á Angel Sallent y a un tal Pobla de esa vecindad, á los efectos de justicia.                         
Tarrasa 12-8-1872

Jutjat de Primera Instancia de Tarrasa al Jutge de Pau de S.Ll. Savall.
Arxiu Històric Municipal
.


 

GALERIA D'IMATGES

LA TAPADORA

b127 3 tapadora


EL PEDRIS


b127 8 pedrs int


L'ESQUENA DE LA BARRACA


b127 14 costat obac


PARET GROLLERA


b127 9 detal paret

DETALL D'ANIVELLAMENT I TRENCAJUNTS
DAMUNT UN GRAN MUNTANT

b127 7 detall

RESTAURADA, Juny 2014

b127 r1 small


b127 r2 small

 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.