8/008 Barraca del Torrent de Les Marines


B378 portada


INTACTA

 
 
INTRODUCCIÓ

Aquesta barraca no figurava als mapes d'en Ballestar. Molt ben proporcionada, representa una excepció en tota regla pel que fa a conservació: malgrat ser una barraca carenera, està intacta. Destaca un tram de paret interior que sembla voler imitar un parament amb opus spicatum.

 

 

SITUACIÓ

 Si partim del pont del Burc farem cap al Molí de l'Agell. Trencarem a la nostra dreta cap el Molí (indicat) però no ens hi arribarem, seguirem a la nostra esquerra per la pista que creua el Ripoll i remunta els cingles de l'Agell. Un corriolet i una pista se'ns uneixen per l'esquerra. De baixada pel Bosc del Ranxero arribem a una cruïlla: prendrem el trencall de la nostra esquerra que planeja al llarg del vessant obac de la Serra de la Creu Vermella. La pista mor en dos trencalls sense sortida. Seguirem uns metres el ramal sud, el ramal carener. La barraca és a pocs metres a la nostra esquerra, lleugerament abocada al vessant est del carener.
 
 

DESCRIPCIÓ
 
Barraca carenera als quatre vents que aprofita un petit bancal de gresos vermells que a l'interior serveix com a seient. Més fonda que ampla, la barraca manté unes proporcions força harmòniques, sobretot per l'aspecte exterior molt ben conservat. Els paraments interiors són força irregulars pel que fa la tria del material: pedres grans es barregen en alçada per damunt de petites, un tram que insinua opus spicatum, una llosa plana com a pedrís interior o un bancal rematat amb pedres planes.
 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 2 muntants
Altura barraca (h) - 1,76m
Amplada barraca (a) - 1,76m
Llargada barraca (ll) - 1,86m
Altura porta (ph) - 0,90m
Amplada porta (ap) - 0,50m
Amplada muntant (am) - 0,52m
Orientació porta - N80 (N-E)
Situació- Solei, carenera, propera a la pista.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- pedrís interior, tram de pedres en opus spicatum, sutge.
GPS - si
Mapa Ballestar- no
Estat - Excel·lent (E). Faltaria reblir la coberta amb terra
Data - 1-10-2009
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Carner 08 /008
Numeració absoluta - 378
                     
 

 
CROQUIS

B378 CROQUIS BRUT Small
 
 
 

 
 

1808. CARTA DELS VALLESANS AL GENERAL FRANCÈS SAINT CYR


Contestación (...) à las proposiciones de paz que les hace el general Saint-Cyr, admirado de su heroísmo, contestan con orgullo y por escrito: "Los paisanos del Vallés repelerán siempre la fuerza con la fuerza, y por más que por sí solos no puedan sostenerse en sus pueblos abiertos ó indefensos, se atrincherarán en los montes inmediatos; serán sus valles los fuertes que les defenderán, y desde ellos opondrán la más tenaz resistencia a los vasallos de Napoleón I ...No habrá medio de que no se valgan estos naturales para librarse de la invasión que padecen: son muchos sus recursos, nunca se rendirán á un poder que no les ha manifestado otro derecho que el de la fuerza. Émulo en valor y en constancia de toda España, no se separarán jamás este partido de les nobles sentimientos que respeta la nación entera. El general Saint-Cyr y sus dignos compañeros podrán tener la funesta gloria de no ver en todo este país más que un montón de ruinas, podrán gozarse en pasar sobre los cadáveres que sacrifiquen á su furor, pero ni ellos ni su amo podrán decir jamás que este partido del Vallés rindió la cerviz á un yugo que justamente rechaza la nación entera."

                                                                                  10 de Abril de 1808, Los Paisanos del Vallés


 
 Estudio Agrícola del Vallés (1874), autor incert

 

GALERIA D'IMATGES

 

TAPADORA SIMPLE
 
B378 tapadora
 

DETALL DE L'ENTRADA
 
 
 B378 bocaint
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.