Turó d'en Griera, cova del



GRIERA cova WEBTOP


 MILLOR AMAGATALL PER AL DRAC

 
INTRODUCCIÓ

No teníem cap notícia que una cova d'aquestes dimensiones es trobés tan aprop del Morral del Drac: probablement si ho hagués sabut la brívia, hauria mudat de cau i, qui sap, potser hagués pogut salvar la pell. Els responsables d'aquesta troballa foren el Ramon Suades i el Xavi Pereira que el 26-9-2020 la van localitzar fent un ràpel del merlet del turó d'en Griera.  El 13-3-2021 hi féu cap una nodrida representació d'espeleopringuers per aixecar-ne acte i confirmar que es tracta d'una nova cavitat d'entre les més de 800 inventariades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt.
Sembla que el turó d'en Griera deriva del el cognom d'algú que hi tenia tirada i que, fins i tot- hi va perdre la vida.


 

 
 SITUACIÓ

Passant pel costat ponentí del Morral del Drac anirem davallant per la canal, decantant-nos en diagonal cap al vessant oest per situar-nos a peu de cingle. Passarem pel costat d'algun muret mig aterrat. Remuntarem una canal a la nostra esquerra: aviat trobarem un forat obert a peu de cingle (el Forat del Turó d'en Griera) i si seguim canal amunt, costeruda, accedirem a la impressionant boca de la cova del Turó d'en Griera.
 

 
DESCRIPCIÓ

Inicialment la boca assoleix vuit metres d'alçada però en tan sols dos metres de recorregut ascendent passa a tenir-ne menys de tres. És el tram de blocs graviclàstics passat el qual davallem a una saleta de 5m de llargada que fineix amb un topi terrós amb dues obertures; sent la de sota impenetrable, seguirem per la superior: el pas amida 1 metre d'alçada per uns 30cm d'amplada. Davallant el topi trobarem la galeria final d'uns 8m força més concrecionada, amb un ressalt inferior al costat esquerre -molt estret- que atorga una alçada total de la galeria d'un 4m en aquest punt. En aquest tram de galeria trobem a la nostra dreta tota una prestatgeria on s'han segat la major part de formacions, segurament a causa d'un moviment posterior a l'estadi reconstructiu de la cavitat. En aquest espai trobem també petites columnes a banda i banda de la galeria. El dia de l'exploració i al fons de la cavitat hi vam trobar un solitari ratpenat.
Observant els nivellets gresosos a banda i banda de la cavitat, no es pot descartar que la cova s'hagi desenvolupat en un petit salt de falla.
La cova segueix una única direcció de diàclasi N15 -a excepció de l'entrada que és N- assolint els 24m de recorregut gairebé tota a peu dret, a banda del pas estret i el fons de la cavitat.



CROQUIS


Tur den Griera cova CROQUIS Pequeo
 

 


 
CODI CAVITAT

Vall de Mur 10 / 52 (provisional)

 
 
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.