Gruyère, cova i forat del 1.0
El dia 13 de Febrer de 2022 els valents Espeleopringuers van fer cap a les parets de la Font Soleia, habitualment reservades als escaladors. Aprofitant que el dia era força emboirat i humit van poder gaudir de les cingleres sense ningú.
Una part del grup, composada pel Jordi Navarro, la Montse Mañosa i en Quicu Tàpias, es van dirigir cap a la balma de la Soleia, coneguda també pels escaladors com balma del Gruyère, ja que aquest lloc és força concorregut per ells.
L’altra part de l’equip, en Ramon Suades i en Marc Anglés, van anar a la part alta de la cinglera per tal de muntar el ràpel. La resta del grup era a sota per poder guiar la baixada. En un primer descens, en Ramon va arribar a la cova. Mentre es netejava l’entrada d’esbarzers, en Marc Anglés va accedir al forat proper, comprovant que tenia uns 4 metres de recorregut. Un cop es va poder entrar a la cova, es va confirmar una galeria d’uns 11 metres lleugerament ascendent, que finalitza colmatada de sediments.
Quan vam comentar que la cova es podia fer tota amb certa normalitat, en Quicu no va poder esperar, i enlloc de baixar va decidir pujar a mirar-ho.
Al forat del Gruyère també es pot arribar per la via d'escalada "Porfía moruna, A2", de l'any 1980, que passa pel bell mig de la boca.
La cova i forat del Gruyère, de 11 i 4 m de recorregut respectivament, es troben emplaçats en el nivell de conglomerat carbonàtic de la Soleia, diversos metres per damunt del terra de la balma del Gruyère o balma de la Soleia. Les cavitats s’estructuren a favor d’una xarxa de diàclasis NNE-SSO, NE-SO i ENE-OSO.
Espeleopringuers
Febrer 2022
Conca de les Carenes de l'Illa 12 / 049 (provisional)