Alzina Bessona, balma de l'


Alzina Bessona balma de la WEBTOP Grande

 

 


Més de 100m quadrats de recer

 

INTRODUCCIÓ


El talamanquí Xavi Pereira descobrí aquesta balma emboscada el 24 d'agost de 2022, després de visitar una bonica barraca de vinya, pràcticament intacta, que havia localitzat el Ramon Suades el dia 9 del mes de juliol del mateix any. La barraca era molt aprop d'una pista i de la carretera Terrassa -Talamanca i malgrat tot, havia passat desaparcebuda de tothom.
El nom de la balma fa referència a una grossa alzina de dues besses que es troba davant mateix de la balma. No hi ha dubte - per l'elevat nombre de marges que volten la balma - que la cavitat fou aprofitada pels vinyaters del segle dinou.


 
 

 

 

 SITUACIÓ

Del quilòmetre 22 de la carretera Terrassa - Talamanca, arrenca una pista a la nostra esquerra en el lloc dit el torrent de l'Obaga del Mas. Per trobar la barraca cal sortir-ne en pocs metres a la nostra esquerra, abans de creuar el tàlveg d'un dels braços del torrent. Per trobar la balma, que és més avall del torrent, haurem de voltar pel costat de la pista i trobar un punt que ens permeti davallar la cinglera que envolta el torrent. Travessant marges de conreu emboscats, recularem fins a la base de la cinglera i del torrent, on s'obre, allargassada, la boca de la balma de l'Alzina Bessona. És probable que en acostar-nos a la balma passem pel costat d'un bonic roure entre marges de conreus.

 

 

 

 

DESCRIPCIÓ

L'actual boca d'accés a la balma fa uns sis metres d'amplada i està orientada a ponent. L'entrada presenta les traces d'un antic parament que hauria servit per fer-ne el tancament. El punt més còmode d'accés (70 cm d'alçada) és on hi neix un jove aladern, i un cop dins se'ns obre la perspectiva d'una àmplia cavitat de més de 100m quadrats de superfície que assoleix l'alçada màxima de 1,84m i uns 10m de profunditat. En alguns trams de sostre trobem garlandes de petites estalactites. L'orígen de la cavitat s'explicaria a partir de la meteorització d'un nivell de gresos vermells: podem trobar-ne la prova d'aquesta erosió a la pila d'ascles que hi ha ran de parets. No descartem que la petita galeria paral·lela al cingle de direcció N que trobem a la dreta de la balma, fos un element decisiu en la captació d'aigües i l'aprofundiment en l'excavació de la cavitat. La balma perllonga el seu pòrtic uns set metres més en direcció sud.

 
 
 

 

CROQUIS


CROQUISAlzinaBessona balma Mediana


 



 

CODI CAVITAT

Conca de Talamanca 08 / 017 (provisional)

 
 
 

 

 

 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.