Escopeta, avenc de l' 1.0
El divendres 15-12-23 vaig rebre un correu d'en Dani Ruano Cortes - un egarenc devot de la muntanya de Sant Llorenç - comunicant que havia trobat un foradet que havia engrandit amb les mans i que li semblava que era profund. Casualment els Espeleopringuers havíem de quedar dos dies després per acomiadar l'any amb una matinal a Vacarisses per celebrar també una nova troballa del Marc Camí, així que vam acordar amb el Dani trobar-nos cap al migdia a la capçalera del torrent on hi ha la cova de l'Escopeta.
Vam arribar a lloc amb mitjahora de retard, però en 5 minuts el Marc Camí desobstruí la minúscula boca de l'avenc, amb una alzina que continuà plantada al bell mig i que el Marc Anglès aprofità per fer-hi la instal·lació en un temps rècord. Vam cedir l'honor de baixar primer al Marc Camí perquè aquest cop encertés a explorar-ho tot sense deixar-se res i ... perquè havia de ser el primer a marxar!
Un cop al fons de la cavitat, el Marc Camí ens oferí dues versions possibles: una de fantàstica amb pous interminables o la versió que, tot i que ben còmodes, a -7metres ja havia tocat fons.
En acabat vam brindar amb el Dani per la seva primera descoberta espeleològica, pels espeleopringuers i també per les noves troballes que es faran el 2024.
Per pocs metres l'avenc es troba dins el terme de Matadepera. Pujant al Collet i el dipòsit de Les Foradades de les Pedritxes farem cap als Morros Curts però sense arribar-hi: a l'alçada dels cercles escampats de pedra, sortirem de la pista per la nostra dreta i recularem cap a la torrentada on més avall de l'avenc també hi ha la cova de l'Escopeta. La davallarem arranats pel costat que venim, o sigui pel costat hidrogràfic esquerre; uns 50 metres avall trobarem la boca de l'avenc amb l'alzina al bell mig: pareu compte de no caure-hi!
Un únic pou de 6,90m de fondària culmina en una saleta d'uns 3,5m de llarg per 1,50 d'amplada, seguint una diàclasi generatriu que progressivament passa del nivell més terrós inicial N40 a N20 al fons del pou. El pou no és completament vertical: s'inclina gradualment devers l'est, o sigui cap al tàlveg del torrent. Destaca un prominent bloc de pissarra a -4,5m de fondària. Al fons de la cavitat hi vam trobar un exemplar juvenil de salamandra, i prop de la boca d'accés també vam trobar nius i exemplars de l'aranya Meta bournetti. El Quicu Tàpias va fer una cata al fons, segur de sentir que el sòl de la cavitat sonava a buit.
Tot plegat, vam desvetllar una nova cavitat que havia romàs oculta i en estat dorment: un nou petit avenc de la nostra muntanya amb la fondària estàndard a Sant Llorenç del Munt.
GEOSPELEOLOGIA
Al fons de la cavitat es pot mesurar una orientació de fractura NNE-SSO. Entre ambdues bandes de la fractura no s'aprecia moviment relatiu de blocs. Malgrat no s'observin evidències de moviment de falla, molt probablement les petites falles normals d'orientació NE-SO que afecten la carena de Morros Curts poden haver influït en l'obertura de la diàclasi de l'avenc.