Santa Magdalena, cova i forat de



 Santa Magdalena covaforatWEBTOP Grande

 


CAVITATS AMB LLEGENDA

 

INTRODUCCIÓ

Tal i com expliquen els plafons sota sostre que trobareu abans d'arribar a la restaurada ermita romànica de Santa Magdalena (Talamanca - Navarcles, crta. BV-1221,entre Km 28 & 29) la construcció és originària de la primera meitat del s.XIII. Dos segles més tard el seu estat ja era mig ruinós a causa de terretrèmols i altres calamitats, i es va anar apedaçant fins que a finals del s.XIX va quedar definitivament abandonada. No va ser fins el 2015 que va ser restaurada de dalt a baix. Aquell abandonament del s.XIX però, havia estat l'ocasió propícia per posar a provar la llegenda que assegurava que l'ermita amagava un tresor ocult dels templers: molta gent es van dedicar a remoure totes i cadascuna de les pedres del temple, però totes, totes...? Guiat per les forces tel·lúriques que es concentren al lloc, en Ramon Suades va pensar que el tresor podria no haver estat amagat a l'ermita sinó als afores i entre el Juny de 2010 (cova) i el 2023 (forat) localitzà les dues cavitats que avui us presentem. Des d'aleshores alguns hem notat que el seu nivell de vida ha pujat notablement, per no mencionar que quan m'hi va acompanyar fins i tot va deixar que alegrement jo descobrís una moneda daurada al fons del forat...


 

 

 

 SITUACIÓ


Entre el km 28 i 29 sortirem per la nostra dreta per la pista indicada de l'ermita. A mig camí de l'església hi ha un aparcament i un espai cobert amb explicacions referents a la història de l'ermita, Talamanca i els entorns. Si seguim la pista descobrirem el forat de Santa Magdalena en el flanc dret de la pista, a mig revolt. Si reculem uns metres i sortim per la nostra esquerra, davallarem uns metres fins a trobar la cova de Santa Magdalena.

 

 

 

 

DESCRIPCIÓ

Havent estat excavades en els gresos grisos propis de la regió, la majoria de cavitats de Talamanca solen ser balmes i petites cavitats que aprofiten les juntes d'estratificació per a desenvolupar-se. En el cas del forat/avencó de Santa Magdalena, la direcció de fractura que s'exten per sota la pista és la ben inhabitual N70 pel conjunt del parc natural. Probablement el forat s'obrí a l'exterior en eixamplar mecànicament la pista, durant les obres de rehabilitació de l'ermita (2015). La cavitat presenta el corresponent con d'enderrocs sota mateix de la boca, i pel NE continua un parell de metres per sota la pista, sense continuïtat. El ramal oposat, més estret, presenta topis i altres materials que impedeixen quantificar l'escassa distància que s'intueix.
Pel que fa la cova, la galeria d'entrada presenta una direcció de fractura més comuna N40 i en un parell de metres troba la seva galeria conjugada N260, sent la part que més aprofundeix (més de 7m) tot i que en progressió completament estirada. El dia de la topografia vam trobar un jaç a l'encreuament. En quatre metres, una llosa s'entravessa advertint-nos que la cavitat s'ha desenvolupat en una junta d'estratificació i que nosaltres circulem per la part més descomposta i fràgil, mentre que el sostre és una sola llosa de gres gris ben disposada a fracturar-se i sepultar el més intrèpid dels buscadors de tresors. La galeria troba una rampa descendent i un pas infranquejable rere el qual s'intueix una continuïtat força opressiva. Al costat esquerre de l'entrada a la cavitat hi ha un tronc tallat pels dos costats, una pila de sediment i un foradot amb una migrada continuïtat: semblen la prova ideal per assenyalar un d'aquells buscadors de tresors. La cova supera els 10 metres de recorreguts.

 
 

 

CROQUIS
 

StaMagdalenacovaforatCROQUIS Mediana


 



 

CODI CAVITAT


Conca de Talamanca 8/018 (provisional)


 
 

 

 
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.