Maringes, balma dels

 

 Maringes balma delsTOPWEB LargeREFUGI DE CARBONERS AL CAMÍ DELS MARINGES

 
INTRODUCCIÓ

Localitzada pel Quim Solbas el 1-8-2013, la Balma dels Maringes és un altre testimoni d'aprofitament com a refugi en una zona de carboneig en terme de Matadepera, com també fou el cas de la propera Cabana del Ton.
No cal dir que la cavitat gaudeix d'una immillorable perspectiva del nostrat monòl·lit de la Castellassa de can Torres i del dit Bolet de la Castellassa.
 

 SITUACIÓ

Partint del Coll de la Castellassa, marxarem en direcció al Mal pas de can Torres, fins arribar-nos a la Castellassa. Del collet prendrem el trencall a la nostra esquerra. Aquest corriolet anomenat Camí dels Maringes, passa per sota mateix del monòl·lit del Bolet per tot seguit travessar la canal Gentil i una altra canal sense nom. El camí pren direcció nord fins a trobar un tercer enclotament, sempre abans d'arribar a la canal de la cova Roja. En aquest punt on un bloc travessa el corriol, sortirem a la nostra dreta davallant fins a trobar el gran bloc sota el qual hi ha la Balma dels Maringes, a uns deu metres sota el camí.
 

 
DESCRIPCIÓ

Balmat que aprofita un bloc desprès del cingle, amb l'obertura mirant a llevant, aprox. N102. El bloc configura un insospitat sostre completament pla d'uns quatre metres, essent ben aparents les restes d'un mur de tancament. La proximitat amb un camí de carboneig ens fa pensar que el lloc devia ser aprofitat per alguna colla de carboners, durant la seves llargues estades al bosc.


CROQUIS

Maringes balma CROQUIS Small
 

CODI CAVITAT

Conca de les Carenes de l'Illa 12/ 043 (provisional) 
 
 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Comentaris  

#2 Xorx 16-01-2019 09:27
Bon dia, Jaume.
doncs a veure si algun filòleg ens en pot dir alguna cosa, perquè és un topònim ben curiós i que, intuïtivament, jo escriuria MEringes, no sé ben bé perquè.
Salut

JG
#1 jaume torrens calvó 15-01-2019 16:35
Hola Jordi, bona tarda.
Algú em podria argumentar el significat i l'origen del topònim "maringes"?. És una qüestió que, tot i que he buscat i preguntat a diverses persones que coneixen el macís de Sant Llorenç, no hi ha manera d'aconseguir trobar una mica de llum. Potser en Quim sap quelcom al respecte? Moltes gràcies per endavant.
Salut.

Els comentaris han estat suspesos temporalment.