Cubell, balma del 1.0

Cubell balmaWEBTOP Large


CAU DE CARBONERS

 

INTRODUCCIÓ


Interessant balma descoberta inicialment pel Ramon Suades i el Xavi Pereira i que a mi em fou comunicada pel Xavi Ruano, que la localitzà juntament amb dos forns de pega* de tipologia diferent als habituals, dels quals n'hem acabat trobant 4 més al sector. La balma és  molt propera a un camí de carboneig i està situada a la capçalera del Sot de Matalonga, un indret caracteritzat pel treball secular del carboneig, una activitat documentada a la zona en temps de l'Edat del Bronze i que ha deixat nombrosos vestigis de places i barraques carboneres, pistes de desboscament, forns de tota mena, destrals catalanes i també diversos refugis.


* agraïm aquesta informació al Ramon Suades i al Santi Rius.
 
 

 SITUACIÓ

Partint de l'aparcament de l'antic bar de Les Arenes -entre el mas de l'Illa i l'ermita de la Mare de Déu de Les Arenes-  remuntarem per la llera del torrent de Matalonga fins a trobar el trencall a la nostra esquerra que passant prop de la Font de l'Arç remunta el torrent, deixant a la nostra esquerra els trencalls del Coll Llarg i més endavant -i també a la nostra esquerra- el trencall de la Canal Gran. Quan travessem el següent torrent de la Cova Roja pararem atenció a sortir per la nostra dreta. A uns deu metres trobarem dues pedres dretes i a l'esquerra el bloc de la Balma del Cubell.
 

 
 
DESCRIPCIÓ

Concavitat formada pel despreniment d'un gran bloc del cingle i que deixa una estança interior de poc més d'un metre d'alçada, 6 metres de pòrtic i uns 4,5metres de fondària. A l'entrada trobarem un cubell de zenc ple de ceràmica grisa i vernissada, una ampolla d'un medicament (probablement un expectorant), un got fet a partir d'una closca de coco i situat sota d'un  degotall, abundant sutge a la part interior i fragments d'un possible tancament a base de lloses.
Tota aquesta capçalera del Sot de Matalonga està farcida de petits balmats i raconades amb blocs d'escalada prou interessants.
 

CROQUIS

Cubell balma CROQUIS Small
 

 


CODI CAVITAT

Conca de les Carenes de l'Illa 12 / 047 (provisional)

 

 

 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.