abeuradors 1 largeSi el mes passat escoltàvem el so d'una tormenta descarregant, aquest mes escoltem el camí de l'aigua naixent dalt d'un xaragall, passant per un torrent secundari, arribant a un de principal i, finalment, desembocant al Ripoll al seu pas pel poble de Sant Llorenç Savall. Els informatius de dissabte a la nit (29-11-14) asseguraven que Sant Llorenç Savall portava acumulats 81 litres per metre quadrat, arribant als 180 després de diumenge.
Està sent una tardor plujosa i, en general, un bon any de pluges. Calia veure l'efecte d'aquestes pluges sobre el terreny i, aprofitant la visita a la recent restaurada barraca 316 de la Font d'en Comas (Saladelafont, Sant Llorenç Savall) volia saber com baixava el xaragall que passa a frec de l'entrada. En arribar vaig comprendre perquè la barraca havia acumulat tant sediment a dins: part del xaragall aboca l'aigua i la terra cap a l'interior de la construcció. I així durant un segle. I aquest és un de tants xaragalls que alimenten el  Sot de les Artigues, un torrent que avui cobria completament d'aigua la pista, amb un pam ben bo. Tots els xaragalls parlaven el mateix llenguatge de l'aigua. Per la seva banda el torrent dels Abeuradors (fotografia) feia honor a la seva candidatura a ser el principal proveïdor de cabal del naixement del Ripoll: rogia amb la intensitat d'una surgència vauclusiana. Avui sabem però, que només ho fa en època de grans avingudes. I del torrent dels Abeuradors (fotografia) directament al riu Ripoll, que avui assolia els sis metres d'amplada passant pel passeig de la rectoria. Alguns diuen que ha estat massa pluja d'un sol cop. Que hi han hagut perjudicis. Però allà amagat entre el canyissar, adoptant un perfil llarguerut de canya de pescar, hi havia el gran ocellot per a qui la pluja sobtada és la millor ocasió d'omplir el pap: el Bernat Pescaire (Ardea cinerea). Amb les millores tecnológiques de l'enllumenat públic dels carrers, aquesta au ha estirat el seu horari de caça fins a la nit.

bernat canya

El so d'aquest mes és un resum d'un minut de cadascun d'aquests 4 indrets; de dalt el xaragall fins al riu Ripoll, passant pel torrent secundari del Sot de les Artigues i el torrent dels Abeuradors.
El camí de l'aigua. Jo, encantat de mullar-m'hi.
{audio autostart}81litres.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.